1 min. čitanja

U prvih pola godine Luka Ploče ostvarila gotovo 80% više prometa nego lani

U prvih pola godine Luka Ploče ostvarila gotovo 80% više prometa nego lani
Foto: Morski HR

PLOČE – Luka Ploče u prvih šest mjeseci 2022. godine bilježi rast prometa od 78% u odnosu na prethodnu 2021. godinu kada je ostvaren ukupni godišnji promet od 3.884.590, 698 tona, što je bio rast od 46% u odnosu na pandemijsku 2020. godinu kada je ostvaren promet od 2.667.981,289 tona.

Bilježi se rast prometa po svim vrstama tereta, tako da je promet generalnih tereta veći za 26%, tekućih tereta za 27% i rasutih tereta za čak 107% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U prvih šest mjeseci pretovareno je ukupno 2.901.984,769 tona, što je gotovo 76 % cjelokupnog prošlogodišnjeg prometa.

S obzirom na trenutačnu situaciju i predviđanja u svezi funkcioniranja dobavnih i logističih pravaca, očekuje se nastavak pozitivnog trenda poslovanja te se predviđa ostvarenje ukupnog prometa preko luke Ploče u 2022. godini na razini od oko 5,2 milijuna tona što bi moglo premašiti rekordnu 2008. godinu, kada je ostvaren ukupni godišnji promet od 5,1 milijun tona tereta.

Naime, luka Ploče je stavljanjem u funkciju svojih novih terminala (rasuti tereti, kontejnerski terminal, novi kapaciteti za tekuće terete, i dr.), kao i povećanjem gaza na novom terminalu za rasute terete značajno povećala svoje konkurentne sposobnosti i čvrsto se pozicionirala kao solidna luka srednje veličine u području Sredozemlja, na zadovoljstvo svojih korisnika u užem i širem gravitacijskom području luke.

Novoizgrađeni kapaciteti omogućili su značajno povećanje prometa preko luke Ploče jer su na raspolaganju upravo sada kada postoji potreba za dodatnim kapacitetima koji su uzrokovani zbivanjima na području Ukrajine, kao i izmjenom trgovinskih ruta i preslagivanjem dosadašnjih ekonomskih odnosa na području Europe i šireg gravitacijskog područja luke Ploče.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.