2 min. čitanja

U Poreču kreće 'Otpadijada' - Prvo natjecanje u odvajanju otpada u Hrvatskoj

U Poreču kreće 'Otpadijada' - Prvo natjecanje u odvajanju otpada u Hrvatskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija

POREČ - S ciljem podizanja javne svijesti i promicanja važnosti odgovornog i pravilnog postupanja s otpadom, Usluga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo te općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar s ponosom najavljuje Otpadijadu, prvo natjecanje u odvajanju otpada.

Inspirirano najpoznatijim svjetskim natjecanjem, Otpadijada predstavlja izazov koji će sve naše stanovnike potaknuti na odvajanje otpada na posve drugačiji i zanimljiv način. Naime, odvajanjem otpada štite se okoliš, budućnost novih generacija i cijela lokalna zajednica, a natjecateljski duh dodatno će potaknuti korisnike na sudjelovanje u izazovu.    

Otpadijada će se održavati u razdoblju od 1. ožujka do 30. travnja, a pobjednik je onaj koji u zadanom periodu  odvoji najviše otpada. Osvajanjem prvog mjesta pobjednik, ali i svi oni koju sudjeluju, aktivno će utjecati na očuvanje okoliša, smanjenje utjecaja globalnog zatopljenja i stvaranje bolje i čišće budućnosti za nove generacije.

Pobjednik Otpadijade osvojit će eko akciju sakupljanja glomaznog ili neke druge vrste otpada, a bio vrećice za skupljanje zelenog otpada predviđene su za sve sudionike kako bi još jeftinije i lakše odvajali otpad, dok će pehar i medalja od recikliranog materijala pripasti načelniku/gradonačelniku pobjedničkog mjesta.

Zahvaljujući pobjedi u natjecanju, pobjednički tim predstavit će svoje mjesto/općinu u najboljem svjetlu, omogućiti djeci život u čišćem okruženju i naučiti pravilno odvajati otpad. Na ovaj način priroda neće biti opterećena, a svojim djelovanjem građani će osigurati čišći okoliš, zdravije okruženje koje svi poštuju i čuvaju.

Tijekom održavanja natjecanja, svi sudionici će naučiti da kućanstva koja koriste spremnik miješanog otpada od 60 litara mogu uštedjeti 300 kuna (39,82 eura), a oni koji koriste spremnike od 120 litara čak 600 kuna (79,63 eura) godišnje. Usluga Poreč redovito provodi aktivnosti zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, a ovim natjecanjem želi dodatno potaknuti i educirati građane o važnosti pravilnog odvajanja otpada.

- Ovim putem želimo potaknuti građane da se priključe natjecanju kako bi zajedno osigurali bolju i čišću budućnost za sve - napominju iz Grada Poreča.

Za sudjelovanje u Otpadijadi nije potrebna prijava već građani mogu doprinijeti pobjedi svog mjesta/općine tako da pravilno odvajaju otpad. Rezultat će se bilježiti na način da će se mjeriti koliko se povećao udio reciklabilnog otpada u odnosu na miješani. Usluga Poreč će nakon mjesec dana izvijestiti građane o stanju postotka odvajanja otpada, a nakon toga svi imaju priliku za popravak i povećanje postotka odvajanja otpada koji će sudionike dovesti do prvog mjesta.

- Pozivamo vas da posjetite službeni Facebook i Instagram profil Otpadijade i tako doznate sve dodatne informacije o Usluzi Poreč, ali i održavanju prvog natjecanja u odvajanju otpada - pozivaju iz Grada Poreča.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.