2 min. čitanja

U Poreču Dan sigurnijeg interneta obilježen edukacijom nonića

U Poreču Dan sigurnijeg interneta obilježen edukacijom nonića
Foto: Pexels

POREČ - Policija je predavanjem starijim osobama u Poreču obilježila Dan sigurnijeg interneta.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugi utorak u drugom mjesecu, a ove godine obilježen je 7. veljače pod sloganom ''Zajedno za bolji Internet''. Tim povodom policija je u Poreču educirala umirovljenike kako se zaštititi od raznih oblika prijevara, posebno onih online.

Foto: PU istarska

U sklopu preventivnog projekta pod nazivom ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' policijski službenici poslova prevencije Policijske uprave istarske u suradnji s Gradom Porečom i Klubom umirovljenika Galija Poreč su u klubu umirovljenika održali edukaciju, kojoj je cilj smanjiti prijevare na štetu starijih osoba.

Kako se sve veći broj umirovljenika koristi internetom u poslovnim transakcijama, održavanju kontakata sa svojim bližnjima i prijateljima, ali i prilikom narudžbe raznih roba i usluga, potencijalno postaju i žrtve različitih kaznenih djela putem interneta. Ovo je bila prigoda da se sudionike edukacije osvijesti o opasnostima i potencijalnim rizicima takvih aktivnosti te da ih se kroz stvarne slučajeve iz prakse podsjeti na neka osnovna pravila ponašanja.

Policijski službenici su građanima pojasnili najčešće oblike prijevara te savjetovali ih kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari. Prilikom edukacije građani su izrazili zahvalnost policiji zbog brige i doprinosa povećanju njihove sigurnosti,  te su na kraju edukacije aktivno se uključili u raspravu.

Podsjećamo da je Policijska uprava istarska tijekom 2022. godine predstavila preventivni projekt koji se kontinuirano nastavlja i tijekom 2023. godine, a usmjeren je na zaštitu osoba u ''zlatnim godinama'', pod nazivom ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće''.

Projekt je nastao u suradnji s Istarskom županijom i Radio Istrom, koja je izradila radijske spotove u kojima se građane upoznaje s najčešćim oblicima prijevara. U sklopu projekta policijska uprava je napravila i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji se distribuira u ordinacije obiteljske medicine, ljekarne, čitaonice i na druge lokacije koje posjećuju starije osobe.

Preventivnim projektom se, osim smanjenja broja kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati osobe starije dobi i širu javnost na navedenu problematiku, senzibilizirati osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju s njima odnos povjerenja te demotivirati počinitelje na daljnje činjenje kaznenih djela na području Istre, s obzirom da su starije osobe upozorene na opasnost. Isto tako nastoji se potaknuti osobe koje su bile žrtve prijevara ili pokušaja prijevara da to prijave policiji  jer velik broj osoba zbog srama i straha od osude obitelji i okoline nikome ne govori što im se dogodilo.

Kazneno djelo „prijevare“ se može svakome dogoditi. Ako ste postali žrtva kaznenog djela prijevare, nemojte se osjećati neugodno! Obavijestite policiju na broj „192“, podsjećaju iz policije.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.