3 min. čitanja

U Pomorskoj školi Split tražilo se mjesto više na gostovanju heroja morskih dubina Marka Lete

U Pomorskoj školi Split tražilo se mjesto više na gostovanju heroja morskih dubina Marka Lete
Foto: Marijana De Marchi

SPLIT - Drugi ciklus popularnog školskog projekta Ćakulajmo o moru ove je srijede započeo gostovanjem gospodina Marka Lete. Heroj morskih dubina široj je javnosti poznat kao dobitnik nagrade Ponos Hrvatske za 2019. godinu, a učenicima školske eko grupe Zdravo more kao prijatelj i suradnik. 

Gospodin Lete svoju humanost i dobrotu rado „pretače“ u Pomorsku školu Split. Kroz dosadašnje aktivnosti s učenicima pridonio je napretku školske eko grupe Zdravo more, najboljem srednjoškolskom eko projektu Republike Hrvatske. Uz prisjećanje na prvu školsku eko akciju Naše more - zdravo more u kojoj je gospodin Lete brifirao ronioce eko grupe, kao i dosadašnju zajedničku borbu za čišće more i morski okoliš kroz eko akcije Eko-Subdamja i Eko-Advent, u kojima su se članovi školske eko grupe ekološki „brusili“ na poziv gospodina Lete, pa preko školskoga projekta Ćakulajmo o moru, suradnja je podignuta na veću razinu. Na dobrobit učenika i našega mora.

Ovom je prigodom i drugim učenicima Pomorske škole Split pružena prilika da, uz fotografije i dokumentarce koje je za njih pripremio gospodin Lete, „ćakulaju“ o brojnim aktualnim temama. Najveća je školska učionica jednostavno postala premalena za sve zainteresirane učenike, potvrđujući da je zajednička suradnja neraskidiva. 

Tisuće sati ronjenja i  više stotina eko akcija u kojima je gospodin Lete sudjelovao ili ih je organizirao bile su inspiracija za buduće ronioce i ekologe škole. Kroz dodatnu je edukaciju učenicima približen jedan novi svijet pomorskih zanimanja i djelatnosti vezanih uz more i podmorje.

Uz ekološke teme i naglasak na zabludama o ronjenju, učenici su dobili važne informacije o tome kako pristupiti ronilačkim aktivnostima, ali i koje se ljepote i opasnosti kriju ispod morske površine. Kao budući pomorci i čuvari maritimne baštine, tijekom prezentacije su „zaronili“ u arheološka nalazišta  i to u ostatke rimskoga i srednjovjekovnoga brodoloma. S obzirom da gospodin Lete sudjeluje u brojnim prijavama i istraživanjima podvodnih arheoloških lokaliteta i ima obrt za podvodne radove (podvodni radovi za luke, lučice i lukobrane), kroz ovo su gostovanje učenici imali priliku iz prve ruke upoznati se s vrijednim arheološkim pronalascima, ali i brojnim zanimljivostima vezanima uz podvodna otkrića na nekoliko lokaliteta u Jadranskome moru. 3D simulacijom spoznali su važnost i obujam podvodnih radova na izgradnji lukobrana, a svestranost gosta otvorila im je i novi, malakološki svijet stražnjoškržnjaka. Učenici su s velikim zanimanjem pratili i naputke o postupanjima u slučaju pronalaska eksplozivnih naprava u moru kojih, na žalost, još uvijek ima mnogo i koji se i dalje pronalaze, ne samo u dubinama, već i u plićemu moru.

Bilo je riječi i o aktualnoj temi širokih aktivnosti vezanih uz nove specijalnosti ronioca (certificiranje i breveti). Ovih je dana asocijacija NAUI (National Association of Underwater Instructors) prihvatila protokole za njihovo izdavanje, a zasluga, među ostalima, pripada i gospodinu Marku Leti. Stoga je ovo predavanje, proizašlo iz dosadašnjih suradnji, bilo jako važno i nesvakidašnje učenicima Pomorske škole Split.

Mentori su u projektu Ćakulajmo o moru profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i profesor nautičke skupine predmeta Ivan Roščić.

Marijana De Marchi

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.