1 min. čitanja

U polupodzemne spremnike u splitskom kotaru Plokite ugrađeni senzori

U polupodzemne spremnike u splitskom kotaru Plokite ugrađeni senzori
Foto: Grad Split (službena stranica)

SPLIT - U sve polupodzemne spremnike u splitskom kotaru Plokite ugrađeni su senzori, a to je ujedno i prvi splitski kvart u kojem su klasični kontejneri za otpad zamijenjeni polupodzemnim spremnicima.

Iz gradske tvrtke Čistoća izvijestili su da su senzori su ugrađeni u sve polupodzemne spremnike, a prošlog su tjedna ugrađene i finalne instalacije kako bi senzori počeli s radom.

Time je omogućena infrastruktura za lakše odlaganje prikupljenog miješanog komunalnog otpada, biootpada, papira i plastike. Također, aktivacijom senzora povećava se optimizacija samih spremnika te kontrola njihovog punjenja i pražnjenja.

- Podaci prikupljeni putem senzora pohranjivat će se na udaljeni server gdje će se vršiti daljnje analize u razdoblju od nekoliko mjeseci. Time će se dobiti detaljan uvid u dinamiku punjenja spremnika na pojedinim lokacijama, te će se primjerice znati u koje se doba dana, ili koje dane u tjednu, se spremnici najbrže pune otpadom - objasnili su.

Direktor "Čistoće" Ivica Karoglan istaknuo je da će se uz pomoć senzora moći odrediti precizna količina otpada generirana prilikom svakog bacanja u spremnik.

Početak rada senzora ugrađenih u polupodzemne spremnike olakšat će posao djelatnicima Čistoće, smatra Karoglan, jer će se na osnovi izrađenih analiza znati koliko otvaranja je potrebno da se jedan spremnik potpuno napuni, a i u budućnosti će se moći planirati optimalan broj tjednih pražnjenja svakog spremnika.

- To bi u konačnici trebalo smanjiti troškove prikupljanja, emisije CO2, ali i osigurati da se na pojedinim lokacijama ne događa prekomjerno punjenje spremnika - rekao je Karoglan i najavio da će se projekt polupodzemnih spremnika tijekom ove godine s Plokita proširiti u sve ostale gradske kotareve, prenosi Glas Istre.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.