1 min. čitanja

U podmorju Barbata na Rabu pronađena živa periska

U podmorju Barbata na Rabu pronađena živa periska
Foto: M. Babić

RAB - Iz javne ustanove Priroda proteklog su tjedna izvijestili da je u podmorju Barbata na Rabu pronađena živa periska i odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje.

Rabljanka Mia Rizner, arheologinja, ali i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dostavila je snimke periske te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj perisci, prenosi Hrvatski radio Rijeka.

Organizirano postavljanje zaštitnog kaveza

S obzirom da je cijela uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, tako je i pozicija ove periske na takvom mjestu da postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja sidrima ili drugom aktivnošću.

Javna ustanova “Priroda” kontaktirala je kolegu iz WWF Adria, također Rabljanina Patrika Krstinića te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza.

U pomoć se odazvao i KPA Amfora iz Raba te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić – Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza.

Upozorenje i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu lokaciju

Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom “Istraživanje u tijeku-ne dirati!”, s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu takvu lokaciju.

Javna ustanova “Priroda” nastaviti će pratiti žive periske, ali ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, posebice ronilačkih klubova, koji se uključuju i pružaju pomoć pri češćim obilascima lokacije te davanju korisnih informacija.

- Nove dojave već dolaze o živim periskama na Cresu i Rabu - ispričala je za Hrvatski radio Rijeka ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.