3 min. čitanja

U planu su radovi u čak 19 luka na otoku Krku

U planu su radovi u čak 19 luka na otoku Krku
Foto: Screenshot/YouTube

Županijska lučka uprava za radove na Krku do kraja ove godine ima planirani budžet koji iznosi 1,78 milijuna eura!

U 2024. godini planirani su zahvati u čak 19 krčkih luka. Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Alfred Franković za Novi list je potvrdio kako početak tekuće godine za predstavnike ustanove kojoj je povjerena skrb, ali i investicijsko vođenje zahvata u 23 luke na spomenutom otoku uglavnom protječe u znaku nužnih sanacija koje se provode u lukama, u pripremi projektne dokumentacije te uvijek zahtjevnih postupaka raspisivanja javne nabave.

- Za kapitalne projekte spremna je dokumentacija za prijavu na fondove EU-a i natječaje, a također bitnom naglašavanja držim i činjenicu da je planirani godišnji budžet ŽLU-a Krk za radove i usluge koji će se do konca 2024. izvoditi 1,78 milijuna eura - izjavio je Franković.

Osim vlastitih sredstava Županijske lučke uprave Krk, veliku pomoć predstavljaju sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije, kao i krčkih jedinica lokalne samouprave.

Foto: Screenshot/YouTube

Da nam živi, živi rad

Nakon završetka prvih dviju faza projekta rekonstrukcije luke Baška, krajem 2023. godine nastavljeni su radovi i na onoj njegovoj trećoj fazi, tj. na proširenju gata Garofulin s izgradnjom triju na njega okomitih gatova.

- Provedena je javna nabava za izradu sidrenog sustava u sklopu 3. faze te očekujemo skori početak i tih zahvata. Istovremeno, planirani su i dodatni radovi na uređenju korijena gata Garofulin. U ovoj je godini za luku Baška planirana i realizacija četvrte faze rekonstrukcije, s izgradnjom gata ispred Stare rive te gata »T« tlocrta u akvatoriju između Garofulina i Stare rive. Time će se ujedno završiti i zaokružiti složeni višegodišnji projekt rekonstrukcije luke koja će, dovršetkom ulaganja, korisnicima ponuditi više od dvije stotine novih komunalnih i komercijalnih vezova te naravno znatno kvalitetnije i sigurnije maritimne uvjete, uz mnoštvo novih sadržaja i kvalitativnih iskoraka na planu lučke infrastrukture. Ipak, najzahtjevniji projekti planirani u 2024. godini vezani su uz luku Krk, plan koji već neko vrijeme pripremamo i razrađujemo u suradnji sa svim prethodno spomenutim dionicima takvih ulaganja - za Novi list je istaknuo Alfred Franković.

Foto: Screenshot/YouTube

Projekt rekonstrukcije luke Krk podijeljen je na 5 uporabnih cjelina od kojih su za dvije već ishođene građevinske dozvole. Upravo je to i glavni preduvjet za toliko potrebne novce iz EU fondova.

U luci Krk u tijeku su radovi na sanaciji podmorskog i nadmorskog dijela obalnog zida rive Obale Marina koji se provode prilično žurno zbog oštećenja uzrokovanih nedavnim olujnim nevremenom. Ugovorena vrijednost tih radova iznosi tek nešto manje od 35 tisuća eura, s uključenim PDV-om. Veliki zahvat u luci Krk odnosi se i na rekonstrukciju istezališta kojim će se riješiti odvodnja i zbrinjavanje otpadnih voda.

Do ljeta ovdje misle odraditi i planirane sanacije u lukama Punat, Stara Baška, Vrbnik, Čižići, Njivice, Porat, Vantačić, Glavotok i Sv. Fuska, a u luci Lokvišća u planu je nabava i montaža rasvjetnih stupova.

Foto: Screenshot/YouTube

U planu je i pripremi i nabava, odnosno montaža plutajućeg pontonskog gata koji će se smjestiti u luci Punat te nabava i montaža plutajućeg pontonskog gata u luci Šilo, koji će ujedno služiti i kao pristanište putničke linije koja već neko vrijeme to otočno mjesto povezuje sa susjednom Crikvenicom.

- U našoj najprometnijoj luci, trajektnom pristaništu Valbiska, izvedeni su radovi na montaži nadstrešnice za potrebe hitne medicinske pomoći - dodaje ravnatelj ŽLU.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.