2 min. čitanja

U petak starta 31. izdanje međunarodne jedriličarske regate Sveti Nikola

U petak starta 31. izdanje međunarodne jedriličarske regate Sveti Nikola
Foto: JK Vega

PULA - U Pulu pristižu jedriličari iz cijele Europe, njih preko 500-tinjak, s namjerom jedriti na međunarodnoj jedriličarskoj regati Sveti Nikola - memorijal Vladimir Barbić.  

- Uvijek je napeto dan prije prvog jedrenja, jer očekujemo dolazak svih jedriličara i njihovih trenera. Kada jedriličari stignu na mjesto održavanja regate, moraju spustiti jedrilice sa prikolice, baciti gumenjake u more, raspakirati svu opremu, sastaviti jedra te se prijaviti. Zbog toga je vrlo bitno da mi, kao organizatori, budemo jako koordinirani i dobro pripremljeni kako se ne bi stvarale gužve i kako bi sve teklo po planu. Zato smo jako zahvalni svim našim volonterima, roditeljima i prijateljima kluba, koji nam nesebično pomažu kako bi svatko od natjecatelja uspio sve napraviti - rekao nam je Ted Weidlich, iz predsjednik Regatnog odbora regate i tajnik JK Vege.

Natjecanja će se održati u pulskom akvatoriju od 2. do 4. prosinca 2022. godine, ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena. Tijekom tri dana jedrenja očekujemo napetu borbu najboljih jedriličara u ovom dijelu Europe. Za klase ILCA 4, ILCA 6 te juniore ILCA 7 regata Sv. Nikola je kriterijska regata, što znači da se uz još 5 regata boduje za sastav reprezentacije, koja će nastupati iduće godine na europskim i svjetskim prvenstvima. Favoriti u klasi ILCA 4 su domaćin Vito Fili, Splićanin Josip Tafra, Ukrajinac Semen Sokol. Među ženskoj konkurenciji favoritkinje u klasi ILCA 4 su Splićanka Nora Gotovac te Katja Rabak, jedriličarka JK Vege. U klasi ILCA 6 favorit je domaćin Tedi Leonardelli, koji je i ovogodišnji državni prvak u toj klasi. Tediju će konkurirati Slovenac Luka Zabukovec, Splićanin Lovre Bakotić te Ukrajinac Ivan Antipin.

Foto: JK Vega

U ženskoj konkurenciji borba će se odvijati između Rovinježanke Tee Peteh, Crikveničanke Ursule Balas te Splićanke Petre Marendić. U seniorskoj klasi ILCA 7 favoriti su Ukrajinci. Osim što je regata kriterijska za juniorske klase, regata Sv. Nikola također je i kvalifikacijska regata za regiju Sjever u kadetskoj klasi Optimist. U klasi Optimist favoriti su Puležan Edi Jurman, Splićanin Bepo Duplančić te jedriličari iz Finske.

Start prvog jedrenja je u petak u 10.00 sati, očekuje se umjerena bura, što znači da će jedriličari jedriti s otvorenog mora prema pulskim šetalištima, dok se u subotu i nedjelju očekuje jugo. Podjela nagrada najuspješnijima je u nedjelju u popodnevnim satima. Sav ovogodišnji prihod od prijava ide u donaciju za kupnju novog klupskog kombija.

Nina Hinić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.