1 min. čitanja

U ovoj godini osigurano 15,8 milijuna kuna za opskrbu otoka pitkom vodom

U ovoj godini osigurano 15,8 milijuna kuna za opskrbu otoka pitkom vodom
Foto: NP Mljet

Dobra vijest za otočane. Vlada u ovoj godini planira sufinancirati uslugu isporuke vode na otocima s iznosom od gotovo 16 milijuna kuna.

Sredstva si namijenjena za otoke koji nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe, a voda će se kao i dosadašnjih godina dopremati brodom vodonoscem i/ili autocisternom po subvencioniranoj cijeni, priopćili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nažalost, svjedoci smo sve češćih i dužih sušnih razdoblja, a potreba za vodom posebno je povećana u ljetnim mjesecima. Zbog smanjenje količine padalina, mnogi otoci nisu u mogućnosti prikupljati kišnicu pa je opskrba pitkom vodom putem vodonosaca i cisterni zasad jedina alternativa.

Brojke govore da oko 4860 kućanstava na 20 otoka nije spojeno na javnu vodoopskrbnu mrežu ili imaju mrežu, ali nisu povezani na pouzdane izvore ili dovode vode zbog čega i dalje ovise o dostavi vode. Hoće li taj problem i na koji način u skoroj budućnosti biti riješen, još uvijek se ne zna.

Za provedbu ove mjere u 2022. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 15,8 milijuna kuna.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.