3 min. čitanja

Istarski stočari: "Mi smo diskriminirani spram vinogradara i maslinara! Katastrofalno smo pogođeni sušom"

Istarski stočari: "Mi smo diskriminirani spram vinogradara i maslinara! Katastrofalno smo pogođeni sušom"
Foto: Pixabay/Ilustracija

- Manje je sijena i paše za više od 60 posto. Mužnja je bila dva mjeseca kraća, minus je totalan. Moramo dohranjivati ovce već sada. Potrošio sam već sada skoro pola zimske zalihe, a veliko je pitanje hoće li zima biti blaga ili oštra i duga - kaže Valter Vitasović koji u Gajani uzgaja 150 ovaca.

- Od 1. siječnja klanje je moguće samo u ovlaštenoj klaonici. Mi ne bježimo od zakona, no nemamo gdje voditi janjce - kaže Senad Murtić koji u Marčani uzgaja 250 ovaca. Mihael Budak iz Sv. Petra u Šumi nudi im svoju ovlaštenu klaonicu, no kako nema radne snage, stočari bi sami tu obavljali klanje i obradu, piše Istra24.

Uz ogromne štete od suše, najveći problem istarskim stočarima trenutno predstavlja činjenica što se od 1. siječnja 2023. zabranjuje klanje na gospodarstvima već samo u službenim, ovlaštenim klaonicama, kojih pak i nema u Istri, a ako ih i ima, poput one Mihaela Budaka u Svetom Petru u Šumi, onda u njima nema dovoljno profesionalnih mesara koji znaju taj posao raditi.

O tome se najviše govorilo na skupštini Udruge uzgajivača istarske ovce 'Istrijanka 2013' kojoj su se odazvali županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić.

Senad Murtić uzgaja 250 ovaca u Marčani kaže za Istru24 da su stočarstvo i kozarstvo u Istri diskriminirano spram govedarstva i svinjogojstva, a posebno spram vinogradarstva i maslinarstva koji su u odličnoj poziciji.

- Mi smo dugi niz godina u lošem položaju. Dosad smo mogli na svojim gospodarstvima svoje proizvode klati i prodavati ljudima, a od 1. siječnja to nećemo više moći raditi, već samo ovlaštena klaonica. Nemamo ništa protiv ovlaštene klaonice, no mi nju nemamo u Istri. To je velik problem. Mi ne bježimo od zakona, ali nemamo gdje voditi janjce. No, radi se na tome, pokušavamo to riješiti kod Budaka u Svetom Petru u Šumi. Budak je rekao da je to izvedivo, samo je njemu problem naći profesionalnog mesara koji to zna raditi - kaže Murtić.

Kao nemali problem on navodi i taj da oni kao stočari imaju zakonsku prednost prilikom zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da tu prednost ne mogu realizirati. - I kad nađemo adekvatnu zemlju i javimo se u Županiju, oni to na kraju daju nekome drugome - kaže Murtić.

Valter Vitasović koji u Gajani uzgaja 150 ovaca kaže da su pokrenuti razgovori o ovlaštenim klaonicama, no postoji jedna klaonica u Šumberu koja baš i ne funkcionira te jedna kod Mihaela Budaka u Svetom Petru u Šumi, s kojim su započeti razgovori. - Država je propisala te ovlaštene klaonice, a Županija je tu da nam olakša, a koliko će nam Županija olakšati, to ćemo tek vidjeti - kaže Vitasović.

- Mi smo ovlaštena klaonica za klanje prvenstveno svinje, ali i janjaca, koza, ovaca. Imamo sve uvjete i kapacitet za klanje janjaca, no imamo problem radne snage, a tu mislim na mesara koje, osim mene, nemamo. A ja sam ne mogu to sve. Predložio sam jučer svima koji imaju veći broj janjaca (30 i više) da im ustupim svoju klaonicu, u kojoj bi oni sami obavili klanje i obradu, dok bih ja preuzeo uobičajene troškove poput onih veterinarskih. To bi se sve radilo zakonito, po ugovoru o djelu - kaže Budak.

Ogroman je problem i suša koja još uvijek pritišće stočare

- Imam i dan danas problem sa sušom. Mi smo tu u Gajani na mikrolokaciji. Katastrofa. Više od 60 posto je manje sijena i paše. Mužnja je bila dva mjeseca kraća, minus je totalan. Troškovi su veći, moramo dohranjivati ovce već sada. Potrošio sam već sada skoro pola zimske zalihe, a pred nama je veliki upitnik hoće li zima biti blaga ili oštra i duga, što će za nas biti velik problem. Nakon proglašenja elementarne nepogode isplata će se vršiti po gospodarstvima, ali to će općinske vlasti određivati. Mi ćemo zahtjeve predavati svojim općinama - zaključuje Vitasović.

Predsjednik Udruge uzgajivača istarske ovce 'Istrijanka' i uzgajivač ovaca Vedran Macan bio je zdravstveno spriječen biti na skupštini, a nedavno je za Istru24 kazao da je i zima bila sušna, a ne samo ovo ljeto. - Sijena u Istri ima oko 75 posto manje nego prijašnjih godina. Imat ćemo veliku krizu u proizvodnji. Za opstanak nam trebaju sredstva za kupnju hrane kako bismo mogli nadomjestiti sve nedostatke - kazao je Macan, očekujući pomoć i poticaje Istarske županije i matičnih općina.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.