2 min. čitanja

U Opatiji je prije 129 godina osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj

U Opatiji je prije 129 godina osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj
Foto: Grad Opatija

OPATIJA - Prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj otvorena je davne 1894. godine u tadašnjoj vili Slatina. Novoformiranoj službi opremu je poklonio grof Wilczek, a bečka hitna medicina donirala je vozilo za prijevoz ozlijeđenih.

Točno prije 129 godina, u Opatiji je osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj naziva 'Die Freiwillige Rettungsgesellschaft des Kurortes Abbazia' (u prijevodu: Dobrovoljno spasilačko društvo lječilišnog mjesta Opatija).

1882. godine u Beču je utemeljena hitna medicinska služba kao prva organizirana zdravstvena služba takve vrste u svijetu. Njen osnivač bio je liječnik barun dr. Jaromir von Mundy koji je u svom naumu imao veliku potporu svojih prijatelja - grofa Johanna Wilczeka, grofa Eduarda von Lamezana i kirurga dr. Theodora Billrotha.

Barun von Mundy bio je česti posjetitelj Opatije, tada poznatog lječilišnog mjesta u monarhiji, i odlučio je pokrenuti inicijativu za osnivanjem hitne medicinske službe u gradu koji je zavolio.

Ideju je uspio realizirati 14. siječnja 1894. godine uz svesrdnu potporu tadašnjeg predsjednika opatijskog Lječilišnog odbora pukovnika Guida Wachtera. Prva lokacija hitne medicinske službe u Opatiji bila je u tadašnjoj vili Slatina, stoji na stranicama Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a.

Grof Wilczek je novoformiranoj hitnoj službi u Opatiji poklonio kompletnu potrebnu medicinsku opremu, a bečka hitna medicinska služba donirala je vozilo za prijevoz ozlijeđenih.

Svečano otvaranje hitne medicinske službe u Opatiji održano je uz nazočnost bivše prijestolonasljednice princeze Stephanie, grofice Pauline Palffy, glavnog liječnika bečke hitne medicinske službe dr. Wilhelma von Vragassya i brojnih drugih uzvanika.

Prvi predsjednik društva bio je dr. Franz Tripold koji je tada već bio liječnik u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Opatija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Opatija kao elitna destinacija - Sve više turista bira isključivo luksuzan smještaj
Izvrsni rezultati bilježe se i u Opatiji koja se potvrdila kao elitna destinacija. Najtraženiji i najpopunjeniji bili su i ostali objekti visoke kategorije - vile s bazenima i hoteli najviše kategorije. Sve je više turista koji u Opatiju dolaze barem dvaput godišnje i biraju isključivo lu…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.