3 min. čitanja

U OMIŠALJ NE STIŽU DOGOVORENI TANKERI Iz LNG Hrvatska potvrdili, ali odbili komentirati razloge nedolaska

U OMIŠALJ NE STIŽU DOGOVORENI TANKERI Iz LNG Hrvatska potvrdili, ali odbili komentirati razloge nedolaska
Foto: Vlada RH

OMIŠALJ – LNG terminal u Omišlju se nije pošteno ni započeo s radom, a već problemi. Prije samo 6 dana premijer Andrej Plenković je pri svečanom otvaranju najavio “povijesni trenutak koji mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe”, a čim je odmaknuo prema Zagrebu, doznalo se da u Omišalj neće stići najavljeni LNG tanker s ukapljenim plinom.

Vijest o nedolasku ne jednog ili dva, nego čak tri dogovorena tankera, od anonimnih izvora u Jadranskom pomorskom servisu u Rijeci doznaje portal Geopolitika News koji dalje piše da su tankeri trebali stići 16. odnosno 30. siječnja ove godine.

Ovu informaciju je istom portalu potvrdila i tvrtka LNG Hrvatska, no nisu željeli komentirati ni obrazlagati razloge nedolaska tankera.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

„Možemo potvrditi da je došlo do promjene dinamike pristanka brodova za prijevoz UPP-a.

Također, ne možemo komentirati razloge njihovog ne dolaska obzirom da isti nisu u domeni društva LNG Hrvatska. Naime, podsjećamo da je društvo LNG Hrvatska d.o.o. operater Terminala za UPP te je mu je prvenstvena djelatnost prihvat, skladištenje i uplinjavanje UPP-a od strane korisnika Terminala.

Društvo LNG Hrvatska nije trgovac niti opskrbljivač UPP-om stoga ne možemo komentirati niti obrazlagati razloge nedolaska tankera za prijevoz UPP-a od strane korisnika Terminala“, poručili su iz tvrtke LNG Hrvatska.

Neslužbene informacije o razlozima o kojima iz LNG Hrvatska nisu htjeli spekulirati, idu u prilog tezi da su tankeri namijenjeni Omišlju jednostavno preusmjereni na druge lokacije. Priča, koja jako podsjeća na aktualnu o nedolasku obećanog i naručenog cjepiva za COVID-19.

Podsjetimo, plutajući LNG terminal služi za prihvat LNG brodova, uplinjavanje te isporuku u plinski transportni sustav do krajnjih kupaca. Čine ga glavni dio terminala – plutajuća jedinica za prihvat i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU), odnosno brod “LNG Croatia”, zatim pristan, pomoćna postrojenja i priključni plinovod do novog plinovoda Omišalj – Zlobin, kojim je terminal povezan s hrvatskim plinskim transportnim sustavom. Ukupna vrijednost projekta je 234 milijuna eura, a sufinanciran je većim dijelom bespovratnim europskim sredstvima.

Svi kapaciteti terminala zakupljeni su za sljedeće tri godine – do 2027. zakupljeno je 80 posto kapaciteta, a u sljedećim godinama, zaključno s 2035., oko polovice kapaciteta.

Govoreći o geopolitičkom značaju LNG terminala, premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna na svečanom otvorenju kazao da će se u godinama koje dolaze vidjeti koliko je realizacija toga projekta bitna i za Europsku uniju i za porijeklo plina koji će tu dolaziti.

Foto: Vlada RH

– Taj je projekt bitan i za naše transatlantske partnere jer ga su Sjedinjene Američke Države kontinuirano podržavale. Za Hrvatsku u budućnosti preostaje da budemo angažirani kako bi se kapaciteti ovoga terminala koristili, kako bi on pridonio našem pozicioniranju i kroz angažman u Inicijativi triju mora jer su upravo kroz tu Inicijativu energetski projekti među najvažnijima i najznačajnijima – poručio je tad Plenković.

Kako je bilo puno rasprave o tome treba li Hrvatskoj uopće LNG terminal, Plenković je poručio da je on bio potreban ne samo zbog diversifikacije opskrbe nego i zbog utjecaja na cijene plina.

S obzirom da plin u Omišalj ne dolazi, a obrazloženja zašto je tome tako – nema, pitanje je kako će to utjecati na cijene plina i na koji način će terminal uopće funkcionirati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLENKOVIĆ NA OTVARANJU LNG TERMINALA: “Povijesni trenutak koji mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.