3 min. čitanja

Topovnjačom "Dubrovnik" u NATO operaciju „Sea Guardian“ upućen 7. hrvatski kontingent

Topovnjačom "Dubrovnik" u NATO operaciju „Sea Guardian“ upućen 7. hrvatski kontingent
Foto: MORH

Brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 „Dubrovnik“ sedmi hrvatski kontingent sa 32 člana posade upućen je u NATO operaciju „Sea Guardian“

Brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 „Dubrovnik“, sedmi hrvatski kontingent (7. HRVCON) sa 32 člana posade upućen je u subotu 11. ožujka 2023., u NATO operaciju „Sea Guardian“. U pratnji broda HRM-a je brod albanske ratne mornarice „LISSUS“ (P130). Zapovjednik 7. HRVCON-a je kapetan korvete Josip Župa, dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Dino Čobo.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice, svečanom ispraćaju 7. HRVCON-a nazočio je posebni savjetnik ministra obrane ujedno i izaslanik ministra obrane RH Ivica Ušljebrka, izaslanik predsjednika Republike zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i načelnik Odjela za operacije u tijeku Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH pukovnik Krešimir Tušek.

Zapovjednik HRM-a pripadnicima kontingenta zaželio je uspješnu provedbu aktivnosti koje im predstoje, istaknuvši njihove sposobnosti, znanja i posvećenost pozivu, koja su sigurno jamstvo za realizaciju zadaća. „Ono što je potrebno ponoviti jest: Čuvajte sebe i druge“, istaknuo je kontraadmiral Raffanelli zaželjevši posadi sretan povratak u domovinu.

Zapovjednik 7. HRVCON-a kapetan korvete Josip Župa tom prigodom rekao je: “S obzirom na uspješno izvršene zadaće prethodnih kontingenata, pred nas su postavljena velika očekivanja i ispunjenje visokih profesionalnih standarda. Cilj nam je ponoviti taj uspjeh, a po mogućnosti i nadmašiti“. Pohvalio je pripadnike 7. HRVCON-a zahvalivši im na angažmanu i profesionalnosti te s ponosom istaknuo kako je kontingent spreman za izvršenje zadaće.

U sastavu NATO snaga 7. HRVCON bit će od 11. do 29. ožujka 2023. u funkciji zapovjednog broda FOCOPS-a 23/2. Područje operacije potpore miru „SEA GUARDIAN“ je u Jadranskom i Sredozemnom moru, što je ujedno i prvi put da će brod HRM-a većinu angažiranja u provedbi zadaća provesti u Jadranskom moru. Težišne zadaće koje će provoditi usmjerene su na borbu protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti te doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti.

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki u sastavu je Flote HRM-a. Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Skupina NATO brodova Standing NATO Martime Group 2 stiže u posjet HRM-u i Splitu
Tijekom posjeta NATO brodova planirano je zajedničko uvježbavanje na moru sa pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu i Grad Split, u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka 2023. g…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.