2 min. čitanja

U Nacionalnom parku Krka nakon višemjesečnih priprema krenuo izlov invazivnih vrsta ribe

U Nacionalnom parku Krka nakon višemjesečnih priprema krenuo izlov invazivnih vrsta ribe
Foto: NP Krka

SKRADIN – Endemične i rijetke slatkovodne ribe uvrštavaju Krku, u ihtiološkom pogledu, u prirodni spomenik od najveće nacionalne i međunarodne vrijednosti. Stoga je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ 2020. godine pokrenula projekt „Rasprostranjenost i stanje populacija ciljanih vrsta slatkovodnih riba NP ‘Krka’“ s ciljem prikupljanja dodatnih podataka o zajednici slatkovodnih riba s obzirom na staništa i rasprostranjenost ciljanih vrsta i zoniranja područja ekološke mreže. Projekt predviđa primjenu specifičnih mjera za očuvanje vrsta, a uključuje i indikatore uspješnosti implementacije tih mjera.

Zbog unesenih invazivnih vrsta koje prijete autohtonim riječnim endemima, izrađen je Protokol za izlov invazivnih vrsta, prema kojemu je proteklog vikenda, u suradnji s tridesetak lokalnih ribiča, duž obala Krke počeo izlov invazivne vrste štuke. Svim entuzijastima zahvaljujemo što su prepoznali važnost te akcije i odazvali se pozivu Ustanove, potvrdivši svojim sudjelovanjem da razumiju važnost zaštite riječnog ekosustava. Prvi rezultati očekuju se već ove jeseni. S obzirom da je riječ o dugoročnom projektu, njegov uspjeh ovisi o kontinuiranim i organiziranim aktivnostima izlova. Podaci prikupljeni od ribiča – lokacija ulova, vrsta, dužina, težina i broj jedinki – koristit će se za obradu kao jedna od implementiranih metoda za praćenje stanja.

JU „Nacionalni park Krka“ prije provedbe projekta održala je sastanke s predstavnicima lokalne zajednice na jednom od kojih su sudjelovali i ravnatelji Uprave za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Predstavnici lokalne zajednice informirani su o planovima JU „NP Krka“ vezanim za projekte očuvanja prirode, bioraznolikosti i autohtonih i endemskih vrsta te smo ih zamolili za suradnju i podršku u njihovu provođenju. Osim selektivnog ribolova, rezultat dogovora je i edukacija na temu važnosti nadzora veličine populacije invazivnih vrsta i metoda njihove trajne redukcije, koju će ovoga ljeta održati eminentni stručnjaci koji su sudjelovali u izradi Protokola, na čelu s prof. dr. sc. Davorom Zanellom iz Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ribe su važan bioindikator kvalitete okoliša pa su stanje njihovih populacija i zastupljenost u NP „Krka“ pokazatelj očuvanosti kvalitete vode rijeke Krke. Zakonom o slatkovodnom ribarstvu (NN 63/19) i Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ (NN 123/19), snažno usmjerenim na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti, ribolov je u Parku zabranjen, upravo kako bi se sačuvali bogatstvo i raznolikost ribljeg fonda, poglavito onih riba kojih nema nigdje drugdje na svijetu. Kakav ćemo ekosustav ostaviti novim generacijama, treba zanimati svakog čovjeka, a kontrolirani izlov invazivnih ribljih vrsta korak je k održivom riječnom ekosustavu.

Ribe (Pisces) najbrojnija su skupina kralježnjaka, s oko 28 000 poznatih svojti. U rijeci Krki živi trideset jedna vrsta riba, što je 20,7 % ukupnog broja vrsta riba zabilježenih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja riba zabilježenih u rijeci Krki, 12 (40 %) su endemi. Devet vrsta su endemi jadranskog slijeva, a tri endemi (stenoendemi) rijeke Krke. Izraziti su endemi glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Ugroženi su organskim onečišćenjem voda, promjenom staništa, ribolovom, poribljavanjem alohtonim populacijama riba (ugrožavanjem genetičke raznolikosti) i globalnim zatopljenjem.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.