2 min. čitanja

U maloj općini u Splitsko-dalmatinskoj županiji mještani već dugo upozoravaju na nezakonitosti

U maloj općini u Splitsko-dalmatinskoj županiji mještani već dugo upozoravaju na nezakonitosti
Foto: HTV

U općini Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji mještani su jako nezadovoljni. Oni i općinska oporba HDZ-ovog načelnika, Antu Barana već dulje vrijeme prozivaju za niz nezakonitosti i netransparentno vođenje općine. Baranu je ovo sedmi mandat, a nedavno mu je i državna revizija pronašla niz nepravilnosti.

Za uređenje ljetne pozornice uz stari bunar u Radošiću Općina Lećevica dobila je bespovratnih 1,3 mil. kuna

- A gdje je novac, to ne znam i u što je uložen novac, to je sve zapušteno i nešto jest ovdje, ali dvi godine ovdje nitko nije počupa travku - upozorava nezavisna općinska vijećnica Renata Kelam.

Načelnik pak kaže da je sve kako treba biti.

- Može bilo koja institucija sve pogledati i uvjeriti se je li sve napravljeno sukladno struci - kaže Ante Baran, načelnik općine Lećevica.

Svako malo oporba i mještani zovu novinare

Anti Baranu ovo je sedmi mandat. Kako se čini, i najuzbudljiviji. Svako malo oporba i mještani zovu novinare.

- Gospodin načelnik je kao jedna lisica. Ako dademo gospodinu načelniku kokošinjac da se posluži, on se posluži - govori Željko Mihoković iz Radošića.

Općinskim knjigama poslužili su se i dobro ih pročešljali državni revizori. U izvješću piše da je načelnikova plaća tisuću kuna viša od zakonski propisane, sedamnaest i pol tisuća. Račune ovjerava sam. Predlaže mu se da to čini još netko da se smanji rizik od nepravilnosti u trošenju proračunskog novca.

Načelnik općine Lećevica Ante Baran pak smatra da se radi samo o manjim propustima i da je nalaz revizije uglavnom zadovoljavajući.

Na pitanje je li zadovoljan kako se rukovodi općinom, načelnikov stric Jozo Baran kaže da nije zadovoljan zato što ništa nije transparentno.

Mještani Antu Barana optužuju da, iako je načelnik, uopće ne živi u mjestu.

- Možete doć' večeras provjerit di ću spavat. Prespavam i u Splitu, ali možete doć' ako nemate šta, snimit di ja živim. Živim di sam rođen, u Kladnjicama - kaže Ante Baran.

Problem je i voda. Većina stanovnika osuđena je na dovoz cisternama, a općinska je u kvaru. Uskaču druge općine, ali kako kada i kako za koga, kažu.

- Kad smo pitali načelnika, kad smo tribali naručiti vodu di da naručimo, je li, koja će cisterna doć, iz koje općine, on je reka da nema cisterne i da je to – to - navodi Žana Đirlić Kužić iz Đirlića.

U maloj općini od svega 500 stanovnika mnogo je nezadovoljstva. Prva prigoda za promjene je za dvije i pol godine na sljedećim lokalnim izborima, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.