3 min. čitanja

U Lumbardi novo komunalno vozilo, biostabilizator za kompostiranje i električni usisavač

U Lumbardi novo komunalno vozilo, biostabilizator za kompostiranje i električni usisavač
Foto: Općina Lumbarda

LUMBARDA - Lumbarda je dobila novo električno komunalno vozilo širine samo 1,3 metra, moderan spremnik za kompostiranje te novi samohodni električni usisavač.

Nabavom novog komunalnog vozila širine samo 1,3 metra osigurani su preduvjeti za učinkovito funkcioniranje postojeće i planirane infrastrukture za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada na kućnom pragu.

To će u budućnosti doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na području Općine Lumbarda kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagalištu.

Komunalnom trgovačkom društvu Mindel u Lumbardi odobrena su bespovratna sredstva subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje nabave električnog komunalnog vozila u visini od 60 posto od procijenjenih i opravdanih troškova nabave u iznosu od 205.140,00 kn bez PDV-a.

Ostatak je sufinancirala Općina Lumbarda. Nakon provedenog postupka javne nabave odabran je isporučitelj te je potpisan Ugovor o nabavi i vozilo je isporučeno, priopćila je Općina Lumbarda.

Foto: Općina Lumbarda

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, KTD-u Mindel odobreno je i sufinanciranje nabave kontejnera volumena 30 m3 za dezinfekciju i kompostiranje biootpada u maksimalnom iznosu od 60 posto, odnosno 580.000,00 kn.

Nakon provedenog postupka javne nabave, isporučen je spremnik za kompostiranje s razvijenim sustavom prozračivanja s membranskom tehnologijom sprečavanja neugodnih mirisa. Umetnutim volumenom zraka i mjerenjem temperature idealno će se kontrolirati biološki proces razgradnje bio otpada.

Nabavom ove opreme zaokružit će se sustav odvojenog prikupljanja otpada na području Općine Lumbarda te će se korisnicima svrstanim u kategoriju ne kućanstvo omogućiti usluga odvojene primopredaje biootpada.

Foto: Općina Lumbarda

U kolovozu 2022. godine KTD Mindel d.o.o. također je nabavio novi samohodni električni usisavač Glutton 2441 H20. Zbog svoje okretnosti, dimenzija i performansi ovaj specijalni stroj kao stvoren je za čišćenje manjih turističkih mjesta.

Osim što ostvaruje impresivne rezultate u bržem i lakšem čišćenju javnih površina, stroj je iznimno tih u radu te ekološki prihvatljiv, efikasno skuplja i usisava otpad sa svih površina i ima mogućnost ispiranja te dezinficiranja svega što je ostalo na površinama.

Nabava ovog stroja osigurana je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u sklopu poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada sufinancirao nabavu sa maksimalnih 60 posto. Ostatak je sufinancirala Općina Lumbarda.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Vodicama za novu turističku sezonu novo električno vozilo
Novo električno vozilo namijenjeno je čišćenju i pražnjenju kanti za otpatke na plažama, rivi i uskim ulicama središta grada, a posebno će biti praktično u srcu turističke sezone. Tvrtka Eol-Ekos d.o.o. Komunalnoj tvrtci Leć isporučila je novo električno vozilo namijenjeno čišćenju i pražn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.