2 min. čitanja

U Loparu se prikuplja stara ribarska, pomorska i brodograditeljska građa za multimedijalni centar

U Loparu se prikuplja stara ribarska, pomorska i brodograditeljska građa za multimedijalni centar
Foto: Općina Lopar

LOPAR – Turistička zajednica općine Lopar u procesu je prikupljanja stare ribarske, pomorske, brodograditeljske i podvodne građe sa područja općine Lopar i grada Raba za popisivanje i dokumentaciju istih za potrebe interpretacijskog /multimedijalnog centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“.

Glavni cilj interpretacijskog centra jest doprinos zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara. Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara.

Otvaranjem centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“ očuvati će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki sa područja Lopara, izraditi Jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela a ista jela, tj načini pripreme će se snimati i postaviti na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima.

Projektnim aktivnostima će se na jednom mjestu objediniti i očuvati bogato nasljeđe za buduće naraštaje, na pristupačan način prikazati način života na području Lopara te obogatiti turistička ponuda.

Foto: Općina Lopar

Pozivaju se, stoga svi koji u svojim domovima posjeduju vrijednu ribarsku opremu (osti, vrše, mriže, ferali, nož, kompas, udice, razne alate…), razne uporabne predmete, amfore, stare zapise, knjige, stare fotografije, razglednice, dokumente itd – da nas kontaktirate kako bi ju mogli dokumentirati (popisati i fotografirati). Isto tako, ukoliko imate znanja, volje i vremena molimo da nam se javite za slijedeće:

  • Opis i prezentacija tradicionalnog načina lova ribe i izrade alata
  • Priprema starih ribljih jela i pomoć pri izradi recepata
  • Popis starih riječi, izraza i psovki
  • Ribarske priče, zanimljivosti, anegdote

Kontakt:

  • TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LOPAR
  • Adresa: Lopar 284, Lopar
  • E-mail adresa: lopar@lopar.com
  • Telefon: +385 51 775 508

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.