2 min. čitanja

U 'Lencu' novi brod Američke ratne mornarice

U 'Lencu' novi brod Američke ratne mornarice
Foto: Wikipedia

RIJEKA - Zahvati će potrajati dva mjeseca što znači i bolju turističku statistiku za Rijeku i okolicu. Inače intenzivna poslovna suradnja remontnog brodogradilišta 'Viktor Lenac' i Američke ratne mornarice traje više od deset godina.

Brzi ekspedicijski transporter USNS 'Yuma' Američke ratne mornarice na vezu je u remontnom brodogradilištu 'Viktor Lenac' u koji je stigao na svoje redovno godišnje održavanje.

Zahvati na ovom aluminijskom katamaranu potrajat će dva mjeseca, za vrijeme koje će posada 'Yume', zajedno s pratećim tehničkim osobljem Američke mornarice, njih ukupno pedesetak, boraviti u privatnim i hotelskim kapacitetima Rijeke i okolice što će poboljšati turističku statistiku početkom godine, piše Novi List.

Uz dva velika projekta iz prošle godine, a riječ je o preuređenju mega jahte 'Prince Abdulaziz', koja se u 'Lencu' nalazi već gotovo punih godinu dana, te nadogradnje broda ex 'Eurocargo Sicilia', početak ove poslovne godine obilježen je nastavkom suradnje ovog hrvatskog brodogradilišta s Američkom mornaricom.

Uz USNS 'Yumu', ekipa iz 'Viktora Lenca' upravo odrađuje i jedan 'voyage repair' u crnogorskoj luci Bari, na sister-shipu USNS 'Carson City', odakle se javio njihov direktor US Navy programa Zoran Kosić. Riječ je o manjim zahvatima koji se po potrebi ili prilici odrađuju na brodovima gdje su usidreni.

Samo prošle godine, timovi iz 'Lenca' odradili su sedam takvih 'voyage repaira' na brodovima Američke ratne mornarice, uz nekoliko obimnijih remonta u samom brodogradilištu, među kojima je bio i 240-metarski USS 'Hershel Woody Williams', koji služi kao ekspedicijska mobilna baza. Na redovno održavanje u ljeto prošle godine doplovio je i desantno-transportni brod 'USS Arlington', zajedno s 1.100 članova posade.

Intenzivna poslovna suradnja 'Viktora Lenca' i Američke ratne mornarice traje već dobrih desetak godina i procjene su da je u tom razdoblju ovom kvarnerskom remontnom brodogradilištu to osiguralo poslove u vrijednosti od oko 180 milijuna dolara.

Počelo je još 2011. godine kada je ovo brodogradilište odradilo prvi veliki zahvat, i to na zapovjednom brodu američke Šeste flote USS 'Mount Whitney'. Bio je to test koji su u Martinšćici više nego uspješno položili jer su Amerikanci ponovo odabrali 'Lenac' za veliki projekt 'upgradinga' tog zapovjednog broda.

Ti veliki zahvati na modernizaciji USS 'Mount Whitneyja' odvijali su se u nekoliko faza, svakih par godina, a 'Lenac' je odradio čak dva 'upgradinga', 2015. i 2017. godine, koji su brodogradilištu donijeli značajne i prihode i reference.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

USS Arlington, desantno-transportni brod, američki ponos, na remontu u Lencu | | Morski HR
U remontnom brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni pokraj Rijeke na redovitom održavanju je brod američke ratne mornarice USS Arlington. To je već jedanaesti brod američke šeste flote koji je na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.