2 min. čitanja

USS Arlington, desantno-transportni brod, američki ponos, na remontu u Lencu

USS Arlington, desantno-transportni brod, američki ponos, na remontu u Lencu
Foto: Screenshot

U remontnom brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni pokraj Rijeke na redovitom održavanju je brod američke ratne mornarice USS Arlington. To je već jedanaesti brod američke šeste flote koji je na remontu u tom brodogradilištu. U četvrtak ga je posjetila delegacija Američke ratne mornarice i njihova veleposlanstva u Hrvatskoj.

Ponos Američke ratne mornarice, desantno-transportni brod USS Arlington, u uvalu Martinšćica stigao je s više od 1100 marinaca i članova posade.

– U mornarici sam od osamnaeste godine, već osam godina. Čast je biti na ovom brodu, volim raditi s mornaricom, mi smo kao braća i sestre. Pomažemo mornarici i na brodu kad god možemo – rekla je Marcela Diazdeleon, vojnikinja američke ratne mornarice.

– Marinci na brodu rade i na održavanju. Vidjeli ste vozila na brodu – sva pripadaju našoj ekspediciji. Mi redovito održavamo ta vozila, dosta je posla na brodu – istaknuo je Christopher Myette, vojnik američke ratne mornarice.

Dug 209 metara, USS Arlington može nositi četiri vojna aviona i 14 vojnih vozila. Plovi od 2013., a dio je druge udarne ekspedicijske skupine ratne mornarice SAD-a.

– USS Arlington i njegova posada prešli su više od 12.000 nautičkih milja. Posjetili smo tri kontinenta – Europu, Aziju i Afriku, prešli smo Arktički krug i sudjelovali u četiri vježbe NATO-a i partnera – rekao je Erik Kellum, kapetan broda USS Arlington.

Dolazak ovog broda u Kostrenu dokaz je višegodišnje uspješne suradnje američke ratne mornarice i hrvatskog brodogradilišta.

– To je također dokaz da su bilateralni odnosi između Amerike i hrvatske posebno između oružanih snaga vrlo dobri, mi gledamo sad kao glavnog strateškog partnera u području obrane i sigurnosti – naglasio je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

USS Arlington jedanaesti je brod Američke šeste flote u “Viktoru Lencu”

– Zadnjih nekoliko godina svake godine imamo po nekoliko projekata što na aluminijskim katamaranima, što na brodovima poput Hershaw woody wiliamsa, lijepa, odlična suradnja – rekla je Sandra Uzelac, članica Uprave Brodogradilišta “Viktor Lenac”.

– U proteklih desetak godina američka mornarica ostvarila je ovdje poslove u vrijednosti 900 milijuna kuna, što je značajno za našu gospodarsku suradnju – smatra riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Suradnja kvarnerskog brodogradilišta i američke ratne mornarice traje dugi niz godina. Počela je s manjim remontima, a prvi veći posao bio je preuređenje broda Mounth Whitney prije desetak godina, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.