2 min. čitanja

U Kuni na Pelješcu otkriven “Dodir” – Trajna skulpturu Mediteranskog kiparskog simpozija

U Kuni na Pelješcu otkriven “Dodir” – Trajna skulpturu Mediteranskog kiparskog simpozija
Emil Bobanović Ćolić i Tea Bičić / Foto: Mateo Gobo

KUNA/OREBIĆ – Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji s Općinom Orebić predstavila je skulpturu Dodir autora Emila Bobanovića Ćolića nastalu u sklopu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija, likovne manifestacije,  koji se od 3.05. do 10.05.2021. održao u mjestu Kuna na Pelješcu.

Toplo proljetno poslijepodne okupilo je stanovnike Kune i njene posjetitelje povodom javnog predstavljanja skulpture “Dodir” njihovog Emila Bobanovića Ćolića, akademskog slikara i kipara rođenog upravo u Kuni na Pelješcu.

– Skulptura koju danas pokazujemo javnosti 17. je skulptura izvan Parka, autorsko je djelo Emila Bobanovića Ćolića kojem ovom prilikom prenosim pozdrave brojnih Labinjana kojima je ostao u sjećanju kao pedagog, profesor, kao inspiracija za umjetničko i društveno djelovanje, učenika koje je kroz 30-ak godina svojeg pedagoškog rada usmjerio da slijede svoje snove. Zahvaljujem se Općini Orebić na suradnji, gostoprimstvu koje ste nam pružili, kao i drugim donatorima; Gradu Labinu, Istarskoj županiji Odjelu za kulturu i zavičajnost i  Kamen d.d. iz Pazina na donaciji materijala za skulpturu – rekla je predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij Renata Kiršić.

Tea Bičić, umjetnička voditeljica simpozija, naglasila je važnost autora i njegovog djelovanja za oba poluotoka kojima je „gospar“ Emil dao godine svoga života te se zahvalila mještanima Kune i Općine Orebić na podršci i dobroj suradnji tijekom izrade skulpture “Dodir”. „Suradnja je to koja je logično nametnuta i na naše veliko zadovoljstvo, eto besprijekorno i ostvarena, sa rezultatom koji je postavljen nasuprot perivoju Mate Celestina Medovića u malom, a po ljudima velikom mjestu, koje je izrodilo mnoge velike i važne ljude, a kojem bi mnoga i puno veća mjesta sada mogla pozavidjeti na ovakvom ulazu.

Emil Bobanović Ćolić i klesar Deni Krizmanić / Foto: Mateo Gobo

Emil Bobanović Ćolić koji još u 96-oj godini života još uvijek stvara, u svojem se emotivnom govoru zahvalio svima što su omogućili da njegova kreacija doživi svoju uvećanu formu u kamenu i bude postavljena upravo na ulazu u njegovo rodno mjesto.

Skulptura Dodir dostupna je za javnost od  10. svibnja 2021. na njenoj trajnoj lokaciji nasuprot perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna na Pelješcu. Visoka je 220 cm, široka 150, a duboka 90 cm. Skulpturu je isklesao, majstor klesar Deni Krizmanić, a postavljena je i signalizacija kao i na ostalim skulpturama u Parku skulptura Dubrova pokraj Labina koja svim posjetiteljima kroz QR kod nudi informacije o autoru, Parku i Mediteranskom kiparskom simpoziju.

Ovogodišnji 43. MKS nastavlja se u ljetnim mjesecima u Labinu, na Dubrovi, kada ćemo realizirati još tri skulpture i predstaviti autore; Mirka Zrinščaka, Sinišu Majkusa i Erosa Čakića.

Udruga MKS upućuje posebne zahvale Branku Meštroviću, DVD KUNA Pelješac, PZ KUNA 1898, Alenu Hiliću, Petru Rašiću, OPG Antunović, Auto plus i Round o clock Ploče na pomoći u provedbi programa kao i Flavianu Škopcu na donaciji pločice sa natpisom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.