3 min. čitanja

U Kolanu niče ilegalan put na pomorskom dobru, mještani upiru u općinu, a načelnik kaže: “Nismo mi!”

U Kolanu niče ilegalan put na pomorskom dobru, mještani upiru u općinu, a načelnik kaže: “Nismo mi!”
Foto: Vlade Nazor

KOLAN – Ravnanje obale, razvaljivanje škrapa, nasipavanje pomorskog dobra i, kako se čini, probijanje puta, već neko vrijeme odvija se na otoku Pagu, u općini Kolan. Građani koji nam šalju ove informacije uvjeravaju da sve znaju i u Općini. Načelnik potvrđuje spoznaje, no isto tako tvrdi – nismo mi, a tko je – ne znamo.

– Prijavljujem ovim putem nelegalno nasipavanje pomorskog dobra , tj. probijanje ceste po plazi na lokaciji uvala  Girenica, Mandre- otok Pag. Šaljem Vam i fotografije, a koordinate na karti su: 44.497933, 14.919158.

Ovo je nastavak ilegalnog probijanja putova na ovom području, koje se događa već godinama, uz znanje općine Kolan i lokalnih mještana – piše Vlade Nazor, koji je sve prijavio i nadležnom komunalnom redaru, kao i višem stručnom suradniku za pomorsko dobro Zadarske županije, Anti Sjaušu.

Foto: Vlade Nazor

– Sprema se veliki ekocid i kulturocid u općini Kolan iniciran po općinskom načelniku. Jedina sačuvana obala u našoj općini od naselja Mandre do nasela Gajac sprema se na devastaciju. U koju svrhu? Pod krinkom šetnice, sprema se devastacija obale na pomorskom dobru koja nikome ne može koristiti osim načelniku. Poštovani, obala je od Mandra do Kolanjskog Gajca pa vas molim da na Google pogledate koja je to udaljenost. Danas sam kontaktirao 7 od 9 općinskih vijećnika nitko ne zna za nikakav projekt, za studiju utjecaja na okoliš i za svrhu najavljenog projekta. Dakle, akcija je totalno netransparentna i strana normalnom promišljanju. Obala je djevičanska širine od 3-6 m uglavnom sva u plimnoj zoni, a iza nje su privatne parcele – sudsko vlasništvo (uknjižba). Dakle, po mojim saznanjima već navedeni načelnik sa svojim jatacima namjerava od ove obale napraviti ruglo – cesta za quadove i divljanje u prostoru pored glava kupača. Poštovani, uputite nas na medije koji bi mogli pomoći u suzbijanju ovog zla. Većini ljudi naše samouprave ovo je nonsens i nebuloza ali zakon je omogućio jednom mediokritetu da se iživljava na našem prostoru koji su nam naši djedovi i pradjedovi ostavili – piše pak dr. Ivan Šupraha s Paga.

Foto: Vlade Nazor

Načelnik: “Nismo zatekli nikoga, prijavili smo službama”

Načelnik Općine Marin Pernjak ne skriva da zna za ovo što se događa, no od svega pere ruke.

– Nemam vam što puno reći, obzirom da nemam saznanja i općina ne radi ništa na tom području. Izišli smo na teren dva puta nakon obavijesti savjesnih građana i komunalni redari su utvrdili da je kamenje izvrnuto. Nismo zatekli nikoga na toj lokaciji. Pregledali smo, uočili tu činjenicu i prijavili službama koji se bave pomorskim dobrom i to je sve što ja i mi kao općina znamo o tome – kaže načelnik i još jednom podcrtava:

– Općina ne radi nikakve radove. Nemamo nikakvih radova na pomorskom dobru.

U jednome su svi složni; cesta se ne gradi sama – netko je, dakle, gradi i očito to radi ilegalno. Znaju to i mještani, ali i načelnik, no počinitelje nitko nikad nije uhvatio.  Tko je kriv? Možda naposljetku padne sumnja na Male Zelene, iste one navodno zaslužne za nastanak nedalekog i već nadaleko poznatog – Paškog trokuta.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.