2 min. čitanja

U Kaštelima se pojavile meduze kakve su istarskim ribarima stvarale velike probleme

U Kaštelima se pojavile meduze kakve su istarskim ribarima stvarale velike probleme
Foto: Čitatelj

KAŠTEL GOMILICA - Čitatelj nam šalje fotografiju meduze koja je u prvoj polovini godine velike probleme stvarala ribarima na sjevernom Jadranu, posebno u Istri i Tršćanskom zaljevu. Fotografije su nastale u Marini Kaštela, u Kaštel Gomilici.

Radi se, naime, o vrsti zvanoj morska pluća (Rhizostoma pulmo). Jedna je od većih u Jadranu, može biti i 10 kg teška. Nije rijetka u Jadranu, a njeni žarnjaci su dovoljno slabi da jedino alergičnim osobama mogu izazvati blago crvenilo kože.

Foto: Čitatelj

– Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka. Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje – tvrdi Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najezda žarnjaka u Istri – Ribarske mreže napunjene morskim plućima | | Morski HR
Velike količine meduza, najvjerojatnije morskih pluća, okupirale su sjeverozapadnu obalu Istre. Biolozi tvrde da masovna pojava ovih žarnjaka u zimskim mjesecima nije uobičajena pojava, a njihova
VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu | | Morski HR
Meduza zvana morska pluća (Rhizostoma pulmo) jedna je od većih u Jadranu, može biti i 10 kg teška. Nije rijetka u Jadranu, a njeni žarnjaci su dovoljno slabi da jedino alergičnim osobama mogu izazvati
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.