2 min. čitanja

U Jadranu se pojavila nova invazivna vrsta alge

U Jadranu se pojavila nova invazivna vrsta alge
Foto: Screenshot/ Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

SPLIT – Institut za oceanografiju i ribarstvo izvijestio je o pojavi nove vrste alge u Jadranu. Riječ je o invazivnoj vrsti koja potječe iz Indijskog oceana, a koja je do našeg mora vrlo vjerojatno stigla preko Sueskog kanala.

Stypopodium schimperii je smeđa alga koja je prvi put u Sredozemlju zabilježena u Izraelu oko 1973. godine. Daljnjim širenjem, zahvatila je obale istočnog dijela Sredozemlja, a zabilježena je i u Egejskom i Jonskom moru u Grčkoj.

U jesen 2020. nekoliko primjeraka ove alge pronađeno je i uz otok Vis, blizu Komiže. Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki. U zadnjem istraživanju koje je Institut proveo krajem prošlog mjeseca utvrđeno je kako Stypopodium schimperii trenutno predstavlja stranu vrstu alge s najvećim invazivnim potencijalom u našem podmorju. Potvrđuju to, kažu, i fotografije dotične vrste koja sada već prekriva 100% morskog dna na mnogim mjestima oko Komiže, potpuno potiskujući autohtone alge na stjenovitom dnu između 5 i 15 m dubine.

Znanstvenici ne mogu predvidjeti hoće li se Stypopodium schimperii uskoro posvuda proširiti našim podmorjem ili će nakon početnog snažnog razvoja, doći do njegovog povlačenja, što česti slučaj sa stranim vrstama.

Nije, kažu, isključeno i da je spomenuta alga već prisutna i na drugim mjestima osim oko Komiže pa sa Instituta mole sve koji je uoče na drugim mjesta na obali da im to dojave. Možete je fotografirati pod morem ili je izvaditi na kopno. Bitno je za naglasiti da alga nalikuje našoj zavičajnoj vrsti naziva Padina pavonica, s tim da je padina izrazito bijela, za razliku od oker boje strane vrste Stypopodium schimperii, a koja ponekad i iridizira plavkastim nijansama. Strana alga je i puno veća te može doseći dimenzije veće od 40 centimetara, dok zavičajna padina rijetko dosegne veličinu od 20 centimetara.

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

Pronalazak vrste Stypopodium schimperii rezultat je provedbe projekta „Benthic NIS“  koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.