3 min. čitanja

U Istri otvoreni sajam CROFISH i Dani mladog maslinovog ulja

U Istri otvoreni sajam CROFISH i Dani mladog maslinovog ulja
Foto: Crofish

POREČ - Četrnaesti po redu međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH otvoren je u petak, 25. studenog u Poreču, zajedno sa Danima mladog maslinovog ulja ISTRAVIRGIN u Vodnjanu.

Sajam CROFISH okuplja gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, marikulture i sportskog ribolova Republike Hrvatske te susjednih država, uz sudjelovanje različitih sektorskih klastera sektora, ribarskih zadruga i udruga ribara, LAGUR-a, predstavnika domaćih i stranih znanstvenih i istraživačkih centara koji će do nedjelje predstaviti uspješne suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte između Republike Hrvatske i Italije.

Na otvaranju sajma bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je izrazila zadovoljstvo pozitivnim pokazateljima u sektoru unatoč pandemiji i tržišnim poremećajima, pri čemu je naglasila kako osim pozitivnih trendova u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva, u odnosu na 2016. godinu, bilježimo rast proizvodnje u akvakulturi od čak 53 posto u količini te 45 posto u vrijednosti.

Foto: Facebook

Dodala je i kako je tome, uz otporne i uporne hrvatske ribare, doprinijela i podrška Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede - 272 milijuna kuna uslijed posljedica pandemije koju koristilo više od 800 poduzetnika, ali i isplaćenih 1,58 milijardi kuna potpore za ulaganja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Kada je riječ o perspektivi, ove je godine Vlada je donijela i 666,5 milijuna kuna vrijedan Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine, za sektore ribarstva i akvakulture su u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine osigurana sredstva vrijedna 2,6 milijardi kuna, a ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva i akvakulture osigurana su i značajna sredstva pomoći u kontekstu rasta cijena energenata, 100 milijuna kuna u ovoj godini.

Na 16. Danima mladog maslinovog ulja ministrica poljoprivrede je uputila čestitke Istri koja je i ove godine, prema najpoznatijem svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja „Flos Olei", sedmi put zaredom proglašena najboljom svjetskom regijom za ekstra djevičanska maslinova ulja. Naime, u Flos Olei zastupljena su ulja iz čak 55 maslinarskih država s pet kontinenata, a u društvu 500 najboljih iz čitavog svijeta našlo se 66 maslinara iz Istre te je ministrica ustvrdila da su, ukoliko uzmemo u obzir veličinu proizvodnje te odnos broja nagrada, hrvatski maslinari, uz velik doprinos Istre, među najboljima u svijetu.  

Tijekom manifestacije ISTRAVIRGIN u Vodnjanu u ime predsjednika Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković te u svoje...

Posted by Marija Vučković on Friday, November 25, 2022

Iz Programa ruralnog razvoja hrvatskim maslinarima odobrena je potpora u iznosu većem od 80 milijuna kuna, od čega gotovo 49 milijuna kuna u Istarskoj županiji, pri čemu je isplaćeno 35 milijuna kuna. Ukupno putem svih mjera Programa ruralnog razvoja u županiji je ugovoreno 836 milijuna kuna i isplaćeno više od 672 milijuna kuna. U nedavno odobrenom Strateškom planu ZPP-a za razdoblje 2023.-2027. osigurana je posebna intervencija za očuvanje ekstenzivnih voćnjaka i maslinika, a u okviru potpore za primarnu proizvodnju prioritet će biti upravo ulaganja u sektor voća i povrća, odnosno masline. Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda uključivat će preradu maslina, dok će maslinari biti prihvatljivi korisnici u intervencijama za mala gospodarstva, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, diversifikaciju, informiranje i promoviranje skupina proizvođača, uspostavu proizvođačkih organizacija i sudjelovanjima u sustavima kvalitete.

Radno vrijeme sajma

PETAK 25.11. 12:00-19:00

SUBOTA 26.11. 10:00-19:00

NEDJELJA 27.11. 10:00-19:00

Posjet sajmu i ove će godine biti besplatan za sve zainteresirane.

Više informacija o sajmu pogledajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.