1 min. čitanja

U Hrvatsku se vratili pripadnici HRM-a iz operacije ATALANTA u Somailiji

U Hrvatsku se vratili pripadnici HRM-a iz operacije ATALANTA u Somailiji
Članove AVPD tima u zračnoj luci Split dočekao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima | Foto: HRM/ D. Mišić

SPLIT – Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, četvrtog hrvatskog Autonomnog tima za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment team – AVPD tim), u petak, 6. studenoga 2020., vratili su se iz Somalije, gdje su od lipnja 2020. sudjelovali u operaciji potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

Članove AVPD tima u zračnoj luci Split dočekao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Raffanelli zahvalio je pripadnicima tima i njihovom zapovjedniku kapetanu korvete Sergeju Kozmiju na izuzetnom angažmanu te naglasio važnost stečenih iskustava za daljnju izgradnju sposobnosti.

– Unatoč okolnostima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, potvrdili ste svoju izvrsnost, iskazavši visoku razinu obučenosti i uvježbanosti za provedbu zadaća – poručio je kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Foto: HRM/ D. Mišić

U operaciji ATALANTA pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjeluju od 2014. godine gdje obnašaju časničke dužnosti u Operativnom zapovjedništvu u španjolskoj pomorskoj bazi Rota te na brodovima koji se nalaze u području operacije.

AVPD (Autonomous Vessel Protection Team) timovi naoružane su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA. Misiju provode na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu ploveći ispred obale Somalije i susjednih država. Tim je na brodu u plovidbi, u lukama i na sidrištu, u cilju prevencije, odvraćanja, osiguranja i zaštite broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Foto: HRM/ D. Mišić

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.