4 min. čitanja

U Hrvatskoj se razvija besposadni višenamjenski brod: Visoka tehnologija kao moćno oružje uslijed havarija!

U Hrvatskoj se razvija besposadni višenamjenski brod: Visoka tehnologija kao moćno oružje uslijed havarija!
Foto: Brodosplit

Razvoj tehnologije omogućava nam veću efikasnost u sprječavanju i umanjenju posljedica različitih ekoloških katastrofa i havarija, te smanjenje rizika za ljude koji sudjeluju u specijalnim operacijama. Brodosplit je prepoznao segment sigurnosti kao posebnu nišu u kojoj se planira razvijati i pokrenuo istraživačko-razvojni projekt “Razvoj autonomnog besposadnog višenamjenskog broda” sufinanciran EU sredstvima u sklopu poziva 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II. Cilj Projekta je razvoj prototipa autonomnog besposadnog broda sposobnog za autonomnu plovidbu u stvarnim operativnim uvjetima i u potpunosti zaštićen od kibernetičkih smetnji.

Ovaj brod će korisnicima omogućiti učinkovitije raspolaganje resursima, uz znatno umanjenje rizika za posadu prilikom intervencija.

Hoće li autonomni besposadni brod biti u potpunosti izgrađen u postrojenjima Brodosplita? Tko je sve uključen u razvoj ovog plovila i je li on rezultat rada isključivo domaćih stručnjaka?

- Da, Projekt će u potpunosti biti rezultat domaćih stručnjaka i bit će u potpunosti izgrađen u Brodosplitu - odgovara nam Josip Jurišić iz splitskog škvera.

Nositelj Projekta je Brodosplit d.d., a ostali partneri su:

  • DIV GRUPA d.o.o. i Marine and Energy Solutions DIV d.o.o.- tvrtke koje rade na projektu besposadnog broda
  • Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. (član Brodosplit Grupe) koje će graditi brod
  • Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji radi segment autonomnih sustava i kibernetičke zaštite

O kakvom brodu se radi i koja će mu biti namjena?

- Ovaj brod, funkcionalni, prepoznatljivi i inovativni proizvod visoke tehnološke razine, bit će moćno oružje pri prevenciji i ublažavanju raznih havarija i izvanrednih situacija, kao na primjer onečišćenja mora tekućim otpadom, čišćenju krutog površinskog otpada i gašenja požara kod pomorskih nesreća na moru i u priobalnom području. Duljina broda je 23,95 metra, a trup i nadgrađe bit će izrađeni od brodograđevne aluminijske slitine.

U potpunosti zaštićen od hakershih napada

S obzirom da brod neće imati posadu, na koji način će se njime upravljati, odnosno da li će brod automatski vršiti zadatke putem nekog vida umjetne inteligencije?

- Brod će imati minimalni broj posade, u skladu s regulativom, ali i iznimno visok stupanj autonomije. On će, na primjer, biti u mogućnosti kontinuirano nadgledati rizične objekte kao što su naftne i plinske platforme. Razina autonomije brodskih sustava koja se planira doseći  je na razini AL5 što se prema Lloyd registru klasificira kao  što predstavlja potpunu autonomiju uz rijetko nadzirane operacije u kojima sustav samostalno donosi i izvršava odluke u cijelosti.

Kako će brod biti zaštićen od hakerskih napada, u slučaju da se njima upravlja iz daljine, odnosno u slučaju da njime upravlja neki vid umjetne inteligencije?

- Brodski sustavi će biti u potpunosti zaštićen od kibernetičkih smetnji kroz namjenski razvijeni sustav kibernetičke zaštite. Sustavi će biti zatvoreni s visokim stupnjem enkripcije.

Je li brod namijenjen za potrebe Hrvatske, ili je planiran za međunarodno tržište?

- Razvoj ovog autonomnog besposadnog broda za Brodosplit predstavlja veliki iskorak u ovladavanju tzv. tehnologijama budućnosti, te će zasigurno ojačati tržišnu poziciju brodogradilišta Brodosplit. Nakon testiranja prototipa i provjere njegovih sposobnosti očekujemo plasman i komercijalizaciju na svjetskom tržištu.

Kada bi se ovaj brod trebao naći u upotrebi?

- Projekt bi trebao biti završen do kraja 2023., nakon čega će se provoditi dodatna testiranja. Planiramo da će 2025. biti spreman za komercijalizaciju - ispričao nam je Josip Jurišić iz Brodosplita.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.