1 min. čitanja

U e-savjetovanju program državne potpore ribarstvu vrijedan 50 milijuna kuna

U e-savjetovanju program državne potpore ribarstvu vrijedan 50 milijuna kuna
Foto: Općina Kali

Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 4. ožujka 2022. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore u ribarstvu za pomoć gospodarstvu – COVID-19. Ovom mjerom predviđena je pomoć ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva, za što je osigurano 50 milijuna kuna iz Državnog proračuna. Zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji, a prethodno je usklađen s paketom mjera Vlade Republike Hrvatske.

Ovim se Pravilnikom utvrđuju uvjeti, kriteriji i način dodjele državne potpore u ribarstvu s ciljem pomoći za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa u sektoru ribarstva, u skladu s Privremenim okvirom za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19.

Potpora podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, slatkovodne akvakulture i marikulture te prerade proizvoda ribarstva i akvakulture s ciljem ublažavanja gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor ribarstva i akvakulture te financijski pomoglo ovome sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje.

Korisnici potpore mogu biti ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru, nositelji dozvole za akvakulturu te subjekti koji obavljaju preradu proizvoda ribarstva i akvakulture prema posebnim propisima na području poslovanja s hranom. Nadalje, za ostvarivanje potpore korisnik mora imati zabilježen pad prihoda u 2021. godini u odnosu na 2018. i/ili 2019. godinu radi COVID-19 ili pogođenost pandemijom na neki drugi način, a koji je uzrokovao poteškoće ili nemogućnost poslovanja.

Savjetovanje je otvoreno do 18. ožujka 2022. te ga možete pronaći OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog rata u Ukrajini, proizvođači zabrinuti ako nestane ulje potrebno za riblje konzerve
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.