1 min. čitanja

U e-savjetovanje pušten novi Pravilnik o vinogradarstvu

U e-savjetovanje pušten novi Pravilnik o vinogradarstvu
Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje Prijedlog Pravilnika o vinogradarstvu, u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani vinogradari i vinari . E-savjetovanje otvoreno je do 7. ožujka 2022. godine.

Pravilnikom o vinogradarstvu propisuju se, između ostalog, detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, kao i pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda. Kroz Pravilnik će se urediti nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze kao dopuštenih, preporučenih i autohtonih kultivara, ali i uvjeti upravljanja vinogradarskim potencijalom u Vinogradarskom registru. Uz to uvode se jasne obveze proizvođača i rokovi za izvještavanje o proizvodnji, prometu, zalihama grožđa i vina te upravljanju s nusproizvodima.

Objava Pravilnika o vinogradarstvu nužna je kako bi se, tvrde u ministarstvu, što prije omogućilo postupanje po odredbama predmetnog Pravilnika koji je u skladu s odredbama Zakona o vinu koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. godine.

Zakon o vinu značajno veću ulogu stavlja pred vinske nadzornike i njihovu prisutnost na terenu koju treba uspostaviti Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Značajno je povećana i uloga Regionalnih organizacija vinogradara i vinara te Savjeta za vinarstvo u određivanju važnih pitanja i dodatnih nacionalnih pravila za vinogradarstvo.

Donošenje propisa u skladu s odredbama Zakona o vinu trebalo je biti doneseno prije dvije godine, no postupak je poremetila pandemija. Osim navedenog u službi nadležnoj za sektor Vinarstva dogodile su se kadrovske i organizacijske promjene, stoji u pojašnjenju.

Ukoliko se želite uključiti u javnu raspravu oko novog Pravilnika o vinogradarstvu, to možete učiniti OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.