1 min. čitanja

U Dubrovniku se prosječnom godišnjom plaćom mogu kupiti tri kvadrata stana

U Dubrovniku se prosječnom godišnjom plaćom mogu kupiti tri kvadrata stana
Foto: DuList

Prošle godine u Hrvatskoj je izgrađeno gotovo 30 % stanova više nego godinu prije, no potražnja za njima i dalje ne jenjava unatoč visokim cijenama. Mlade obitelji sve teže mogu do stana, a ako i uspiju, o većem prostoru uglavnom mogu samo sanjati.

Velike su razlike i među gradovima: Koliko se s prosječnom plaćom može kupiti stambenog prostora? Vukovar 21,8 m2, Zagreb 6,7 m2, Split 3,8 m2, Dubrovnik 3,2 m2. Primjerice, u Vukovaru se za prosječnu hrvatsku godišnju plaću mogu kupiti 22 četvorna metra stana, u Zagrebu ni 7, u Splitu manje od 4, a u Dubrovniku samo malo više od tri. U velikim gradovima stanova nikad dovoljno, osobito u Zagrebu i gradovima uz more. Manjak ponude utječe na cijene.

- Prosjek zagrebačkog tržišta je 2500 €, a more je priča za sebe, u ovom iznosu smo pomiješali i staro i novogradnju, A kada govorimo o moru, možemo reći da u Dubrovniku idu i do 8000€, u Splitu do 5 ili 6 000€, u Istri kada govorimo o vilama to su stvarno neki veliki iznosi - rekao je za HRT Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine u Zagrebu.

No u prvih šest mjeseci ove godine prodano je manje stanova nego u istom razdoblju lani. Manje su kupovali stranci, koji su lani kupili trećinu svih prodanih nekretnina u Hrvatskoj.

- Tako da se to osjetilo i sad ćemo vidjeti i sad ćemo vidjeti u narednim godinama, jer uvjet da bi cijene počele padati je prije svega usporavanje tržišta, vidjeli ste da u Europskoj uniji kamate na kredite još uvijek rastu kako bi se obuzdala inflacija - govori Dubravko Raniović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK za HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.