2 min. čitanja

U Cavtatu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

U Cavtatu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“
Foto: MP

CAVTAT – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u četvrtak, 28. travnja 2022. godine, uručila nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ u okviru 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se održava u pokroviteljstvu Ministarstva poljoprivrede i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u Cavtatu i Dubrovniku 27. – 30. travnja, a u raznolikom programa skupa sudjeluju državni tajnici Zdravko Tušek i Tugomir Majdak.

Ovogodišnji slogan Kongresa koji okuplja 400 sudionika iz 15 zemalja je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema je „Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom“.

Dodijeljeno je 59 nagrada u osam kategorija, a ministrica Vučković je dodijelila šampionske titule Veliki zlatni suncokret. Ovogodišnji šampion je hotel Village Balatura u Vinodolskoj dolini, obiteljsko imanje staro 300 godina pretvoreno u etno vegetarijanski hotel s proizvodima lokalnih OPG-ova. Dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je i restoran Crna svinja u Čepinu, smješten između slavonske šume i ravnice, u kojem osnove svakog jela dolaze sa slavonske zemlje, iz vlastite proizvodnje i uzgoja. Domestic House Lola iz Vukovara treći je šampion ovogodišnjeg Kongresa, čija gastronomska ponuda uključuje autohtone slavonske specijalitete prezentirane na moderan način, s namirnicama s malih PG-ova.

Foto: MP

Prilikom otvorenja Kongresa, pozdravnu riječ je u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, zamjenice gradonačelnika grada Dubrovnika Jelke Tepšić te direktora HTZ Kristijana Staničića uputio i državni tajnik Tušek, koji je potom sudjelovao na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora te ukazao na važnost povezivanja poljoprivrednog i turističkog sektora i u narednom razdoblju, čemu u prilog ide i intervencija „Promicanje poljoprivredno-gastronomskog destinacijskog turizma“ u okviru hrvatske Strategije poljoprivrede do 2030., pri čemu je dodao kako je u postojećem Programu ruralnog razvoja za potpore ulaganju u pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima isplaćeno 264 milijuna kuna, od toga 107 milijuna u sektoru turizma.

Tijekom dana predviđeno je sudjelovanje državnog tajnika Majdaka na panelu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede „Poticanje alternativnih djelatnosti u ruralnim područjima kroz sredstva EAFRD-a“.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.