3 min. čitanja

U budućnosti će tehnologija imati važnu ulogu u ranom otkrivanju i gašenju šumskih požara

U budućnosti će tehnologija imati važnu ulogu u ranom otkrivanju i gašenju šumskih požara
Foto: Pixabay/Ilustracija

Borba s požarima svaku godinu je sve teža i teža. Izgorene šume, materijalna dobra i ono najvažnije, gubitak ljudskih života, od Grčke preko svih mediteranskih zemalja pa do Sjeverne Amerike, postali su scenarij kojem svjedočimo svakog ljeta. Grčka, koja je možda i najgore stradala ovog ljeta, pokušava iskoristiti tehnologiju kako bi u budućnosti spriječila ili barem smanjila da se takve katastrofe ponove.

Premijer ove države Kyriakos Mitsotakis nedavno je o ovoj temi razgovarao s izraleskim i ciparskim kolegama, a s Izraelom je dogovorio suradnju oko zajedničke inicijative na području umjetne inteligencije za rano otkrivanje požara. On želi da Grčka postane testni poligon za izraelsku tehnologiju baziranu na AI za ranu detekciju požara i ove države već aktivno raspravljaju o konkretnim rješenjima baziranim na umjetnoj inteligenciji.

Stravični požari u Grčkoj - poginuo muškarac, turisti bježe glavom bez obzira
Požar je buknuo u južnoj Grčkoj, stotinjak kilometara od Atene, a život je izgubio pastir pokušavajući spasiti svoje životinje. Otrovao se plinom. Turisti na obližnjoj plaži su evakuirani. U gašenju požara sudjeluje oko 56 vatrogasaca i četiri kanadera, piše Daily Mail. No požara još ima diljem Gr…

S razvojem i primjenom takvih rješenja, tehnologija bi mogla pomoći u bržoj reakciji vatrogasaca, čime bi se moglo spriječiti širenje vatre i time spasiti prirodu, stambene objekte i ljudske živote.

Izrael već sudjeluje u europskoj inicijativi za borbu protiv požara SAFERS, a koja uključuje posebnu platformu koja je bazirana na različitim podacima koji mogu pomoći u prevenciji i gašenju šumskih požara. Takvi podaci uključuju satelitske snimke, senzore požara, vremensku prognozu, informacije korisnika i slično, a te podatke onda koristi umjetna inteligencija koja na temelju njih može izvući neke važne zaključke koji će lokalnim vlastima i vatrogascima pomoći da se bolje pripreme za požare, prenosi Zimo.hr.

Iz Grčke se vratio hrvatski kanader
Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a vratio se u nedjelju 27. kolovoza 2023. oko 11:40 sati iz Helenske Republike u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ Zemunik Dunji, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara…

Šumski požari u Kanadi ne uništavaju samo prirodu već i zdravlje ljudi
Cilj ovog projekta je razviti učinkovit sustav kontrole požara baziran na umjetnoj inteligenciji koji bi s vremenom pokrivao sve europske zemlje, a za sada je ograničen na njih nekoliko, pri čemu na tom popisu nije Hrvatska. S obzirom na to da je situacija posljednjih godina prilično alarmantna, a s novim toplinskim udarima i sušama kakve možemo očekivati svakog ljeta mogla bi se i pogoršati, jasno je da bi pomoć tehnologije u ranom otkrivanju požara mogla biti od velike važnosti. Tehnologija poput dronova već se koristi pri nadzoru prirode i prilikom gašenja požara, no do sada je njen učinak ipak bio prilično ograničen.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.