2 min. čitanja

U Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva - Svratila i naša ministrica

U Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva - Svratila i naša ministrica
Foto: Facebook

BRUXELLES - U Bruxellesu je u ponedjeljak održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković.

Europsku komisiju predstavljali su povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo  Virginijus Sinkevičius i povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Komisija je predstavila  aktualno stanje provedbe Nove strategije EU-a za šume do 2030. Ministrica Vučković u svom je izlaganju naglasila da je upravljanje šumama u nadležnosti pojedine države članice te da, vodeći računa i doprinoseći zajedničkim ciljevima koji proizlaze iz Zelenog plana, nije moguće osigurati jedinstveno upravljanje na razini EU.

- Zbog toga je vrlo važno uočiti različitosti i specifičnosti šumskih ekosustava među državama članicama, ali i unutar njihovih teritorija. Sukladno tome, mjerila, kriteriji ili indikatori održivog gospodarenja šumama trebaju uvažiti lokalne šumske ekosustave i vezane prakse upravljanja i tradicije te pri tome biti održivi i izvedivi. Naše je mišljenje kako je izuzetno važno dosljedno se pridržavati Zaključaka Vijeća o Novoj strategiji EU-a za šume do 2030. Stoga pozdravljamo godišnje izvješće EK o napretku o njenoj implementaciji – izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Na današnjem Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva #Agrifish European Commission je predstavila aktualno stanje...

Posted by Marija Vučković on Monday, November 21, 2022

Prezentirana je nedavno objavljena Komunikacija Europske komisije o gnojivima. Hrvatska smatra da dokument vrlo dobro reflektira stanje i daje dobar pregled mogućnosti koje su nam na raspolaganju.  

- Jasno je da su za rješavanje problema europske neovisnosti o uvozu gnojiva iz trećih zemalja potrebna dugoročna, provediva i trajna rješenja, no trenutna situacija poziva na djelovanje bez odgode. Hrvatska je u svoj Strateški plan, ali i druge strateške dokumente ugradila jasan smjer racionalizacije upotrebe gnojiva bez učinka na stabilnost proizvodnje. Tranzicija uključuje i zamjenu mineralnih ekološkim gnojivima, no ta se tranzicija ne može dogoditi u jednoj sjetvi. Dostupnost i cjenovna priuštivost gnojiva u nadolazećim mjesecima ključan su izazov s kojim se moramo zajedno suočiti. Zajednička poljoprivredna politika daje cijeli spektar mogućnosti, no za rješenje pravog uzroka problema treba gledati izvan ZPP-a. Očekujem konstruktivnu razmjenu mišljenja i nadam se da ćemo zajedničkim naporima doći do najboljih rješenja za Europsku sigurnost proizvodnje priuštive hrane – naglasila je ministrica Vučković.

Od ostalih tema na dnevnom redu, ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim aspektima Uredbe o ciljevima za obnovu prirode, a od tema iz područja ribarstva Europska komisija je predstavila Energetsku tranziciju u sektoru ribarstva i akvakulture u EU i Komunikaciju Ususret snažnom i održivom sektoru algi EU-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.