1 min. čitanja

U Bakru more na najvišoj razini od utemeljenja postaje Bakar, davne 1929. godine

U Bakru more na najvišoj razini od utemeljenja postaje Bakar, davne 1929. godine
Foto: Pixabay/Ilustracija

Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izvijestio je u utorak o izuzetno visokoj razini mora u Bakru.

Kako navode u priopćenju, u utorak 22. studenoga 2022. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. Ističu da je to je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od utemeljenja spomenute postaje 1929. godine.

- Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god - priopćeno je iz Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, piše N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.