1 min. čitanja

Tvrtka Kpler kupila MarineTraffic i FleetMon, konsolidirajući tako AIS praćenje

Tvrtka Kpler kupila MarineTraffic i FleetMon, konsolidirajući tako AIS praćenje
Foto: Marine Traffic / Screenshot

Tvrtka za praćenje prometa robe Kpler kupila je dvije dobro poznate stranice/aplikacije za AIS podatkovne usluge, MarineTraffic i FleetMon, konsolidirajući tako veliki udio tržišta.

Kpler je vodeći pružatelj analitičkih podataka, a sada je tvrtka odlučila poslovanje proširiti dodavanjem AIS podataka, naširoko korištenog nusproizvoda industrijskog standarda – sustava za automatsku identifikaciju (Automatic Identification System).

Ovaj sustav dizajniran je za izbjegavanje sudara, ali podaci koje sadrži – brzina, pozicija, gaz, odredište i još mnogo toga – korisni su robnim analitičarima za određivanje trgovinskih obrazaca. Podatke primaju satelitski i prijamnici na obali, a komercijalne usluge poput MarineTraffica i FleetMona uspoređuju podatke te ih prodaju analitičkim tvrtkama poput Kplera i konkurenata, prenosi The Maritime Executive.

“Kpler je od svog nastanka bio fokusiran na praćenje tereta, a ne plovila. Vjerujemo da je došlo vrijeme da spojimo podatke o robi i plovilima u jednu platformu. Integracija MarineTraffica i FleetMona će dovesti do poboljšanja podataka i usluga koje pružamo te potaknuti daljnje inovacije u pomorskom sektoru,” rekao je François Cazor, izvršni direktor Kplera, prenosi Splash247.

MarineTraffic je započeo kao projekt zajednice akademskih istraživačima i izrastao je u najistaknutiji portal za praćenje AIS podataka, mapiranje i vizualizaciju. Ovaj javni portal postao je referentni alat za analitičare, novinare i istraživače te je vrhunski pružatelj podataka o praćenju brodova, prenosi Pomorac.hr.

FleetMon sa sjedištem u Rostocku u Njemačkoj djeluje od 2007. godine. Riječ je o bazi podataka o plovilima, s fotografijama, vijestima i praćenjem uživo. Ima oko pola milijuna korisnika diljem svijeta.

Kplerova akvizicija rijetkost je u svijetu praćenja podataka o plovilima. Konkurentski portal, VesselTracker, u 2019. kupio je Wood Mackenzie u vlasništvu Veriska. Ostalo je još tek nekoliko neovisnih portala, uključujući Pole Star i VesselFinder, uz pružatelje neobrađenih AIS podataka poput Orbcomma.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.