2 min. čitanja

Turistički sektor nastavit će lakše rasti uz euro

Turistički sektor nastavit će lakše rasti uz euro
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj od 1. siječnja euro postaje službena valuta. Tečaj konverzije bit će 7,53 kuna za 1 euro. Plaćanje u kunama u gotovini bit će moguće do 14. siječnja u ponoć, no primatelji kunskih uplata dužni su vraćati eure.

Zamjena kuna za euro obavljat će se u u poslovnicama komercijalnih banaka, FINA-e i Hrvatske pošte tijekom cijele iduće godine i to bez naknade, osim ako ne nosite više od 100 novčanica ili kovanica. Od prvog, pak, siječnja 2024. kune će se bez naknade moći zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci. Kovanice će primati sve do 1. siječnja 2026., dok će se novčanice kuna u HNB-u moći mijenjati na neograničen rok.

Proces prilagodbe bankomata na promjenu valute počeo je 15. prosinca.

Iako godinama vrijednost kune nije previše oscilirala u odnosu na euro, za investitore je to bio valutni rizik. Ulaskom Hrvatske u eurozonu ta opasnost nestaje.

- Tom eliminacijom smo ustvari ušli u krug najvećih svjetskih valuta i strani investitori će sigurno to doživjeti kao jedan pozitivni impuls njihovoj odluci o investiranju u dionice - kaže Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Upravo zbog uvođenja eura, posljednjeg tjedna u 2022. na burzi se dionicama trgovalo samo u utorak i srijedu.

- Tako da 2. siječnja krećemo s trgovinom u eurima. Mi u našim sustavima moramo izmijeniti sve referentne vrijednosti, brokeri i klijenti će se morati naviknuti na potpuno drugačije cijene od onoga što su možda imali u glavi i pamtili dosada - kaže Gažić.

I za bankarski sustav zamjena kuna za eure velik je logistički posao.

- Kratkoročno gledano, uvođenje eura za bankarski sektor znači prije svega trošak, trošak prilagodbe informatičkog sustava, ali isto tako i gubitak određenog dijela prihoda od mjenjačkih poslova - kaže Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke.

No dugoročno, bankama će euro donijeti fleksibilnost i sigurnost u poslovanju.

- Smanjenje regulatornog troška, primjerice, kroz smanjenje obvezne pričuve, a isto tako i stabilniji i predvidljivi okvir poslovanja u dužem razdoblju koji u razdoblju recesije posebice donosi i nešto veću otpornost na šokove - kaže Gabrić.

Iako recesija prijeti članicama eurozone, informatički i turistički sektor nastavit će lakše rasti uz euro.

ICT je postao strateška industrija u Hrvatskoj nakon dosta godina kroz strategiju pametne specijalizacije, ali i kroz strategiju digitalne Hrvatske tako da vjerujem da ćemo nastaviti rast, pogotovo nam pomažu i stvari kao što je uvođenje eura - govori Hrvoje Balen, predsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti.

- Apsolutno podržavamo ulazak u eurozonu i mislim što se tiče turističkih agencija, a i ostalog turističkog sektora, da će to nama biti najjednostavniji i najmanji problem - smatra Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Problema zasigurno neće biti s novčanicama eura koje imaju brojna sigurnosna obilježja za zaštitu od krivotvorenja, a napravljene su da budu otporne i dugotrajne, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.