NEMA VIŠE KOTAČIĆA Turisti će u Dubrovniku do hotela morati nositi svoje kofere

DUBROVNIK - Nakon što je odlučio suprotstaviti se buci iz kafića i započeo bitku s ugostiteljima, HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nastavlja provoditi red u staroj gradskoj jezgri.

Prema novoj odluci gradonačelnika, turisti koji posjećuju apartmane i sobe u starom gradu hodat će s koferom u ruci, javlja RTL Danas.

Paco, turist iz Meksika, misli da je ideja gradskih vlasti u Dubrovniku pretjerana. "Ne bi mi smetalo da mi netko ostavi prtljagu ravno u hotel, ali nositi je sa sobom je vrlo naporno!" rekao je Meksikanac za RTL Danas.

Silvio iz Francuske kaže da sličan problem s kotačićima na koferima postoji u njegovoj zemlji. Upitan kako su to riješili, odgovorio je: "Nisu ga riješili!"

VIDEO Kakvo je ponašanje nepoželjno u Dubrovniku? - Predstavljen informativni animirani film “Respect the city”
Grad Dubrovnik u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika naručio je izradu animiranog filma koji gledatelje upoznaje s pravilima ponašanja za posjetitelje unutar povijesne jezgre. Film je predstavljen u četvrtak na konferenciji za novinare, a dubrovački gradonačelnik Mato Fran…

Rješenje: Električno vozilo

Međutim, stiglo je električno vozilo. Ono će dostavljati hranu i piće do kafića i restorana na Stradunu. Ova vijest veseli tisuće stanovnika najpoznatijih hrvatskih zidina, posebno zbog smanjenja buke koju stvaraju ugostiteljski objekti.

- Do danas je šest ugostitelja ostalo bez javne površine na sedam dana. Ako ponove, ide 30 dana, a treći put trajno. Vjerujem da će mjera biti učinkovita i da si neće dozvoliti da ostanu bez glavnih prihoda u sezoni - govori za RTL Danas Marijana Aksić-Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Aksić-Vitković izražava povjerenje u učinkovitost ovih mjera te naglašava kako neće biti dopušteno da ugostitelji izgube glavne prihode tijekom sezone.

Krenule kazne u staroj jezgri Dubrovnika - Franković: “Bit ćemo nemilosrdni po tom pitanju”
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao uvođenje reda u staru gradsku jezgru i nova pravila za turiste. Franković kaže kako rade na održivom turizmu. - Počeli smo 2017. s projektom “Poštujte grad” koji je uključivao i smanjenje broja turista u povijen…

Šef TZ-a Dubrovnik: Destinacije diljem Europe bore se s istim problemom

S druge strane, Miro Drašković, direktor Turističke zajednice Dubrovnika, komentira:

- Ovo je globalni trend koji smo primijetili putujući po sajmovima. Svi veliki gradovi i destinacije diljem Europe bore se s istim problemom.

Postavlja se pitanje hoće li ove mjere biti dovoljne da zaustave prekomjerni turizam i istodobno održe privlačnost Dubrovnika za posjetitelje. Ne samo da će vlasnici kućnih ljubimaca morati držati svoje ljubimce na povodcu već će i posjetitelji biti pozvani da poštuju pravila hodanja u središtu grada, uključujući nošenje majica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Split počeo rigorozno kažnjavati konzumiranje alkohola i vršenje nužde na javnim površinama
U Gradu Splitu odlučili su stati na kraj divljanju turista, ali i ponekog domaćeg, pa su tamošnji komunalni redari tako krenuli ispisivati rigorozne kazne. Odlukom Gradskog vijeća tako će se s 300 eura kažnjavati konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara…