2 min. čitanja

Tunu kod Pelješca u potpunosti izgrizli morski psi

Tunu kod Pelješca u potpunosti izgrizli morski psi
Foto: Tuna bar Pelješac / Facebook

TRPANJ - U blizini poluotoka Pelješca ribari su izvadili tunu, kojom su se prethodno počastili morski psi.  

- U Jadranu nema morskih pasa - uz smajlić koji umire od smijeha, fotografiju su objavili na Facebook stranici Tuna bar Pelješac.

Podsjetimo, vrhunski stručnjak za morske pse, čije se biografije mogu posramiti mnogo stariji od njega. Morski biolog i patobiolog Andrej Gajić za Morski HR kazao je da istočni Jadran bilježi 36 vrsta morskih pasa.

Puno veća vjerojatnost da čovjek pogine zbog selfija, nego od morskog psa

Nedavne studije ukazale su da je daleko veća vjerovatnoća da čovjek pogine tijekom slikanja selfija, nego da ga usmrti napad morskog psa.

– U više od 14 godina ronjenja imao sam nekoliko iznimno opasnih situacija, koje su uvijek nastale isključivo mojom greškom. Tijekom znanstvene karijere susreo sam više od 50 vrsta morskih pasa i raža, ulazio sam u bliske interakcije i hranio sam gotovo 20 vrsta - kazao je Gajić.

Posljednja osoba koja je smrtno nastradala od napada morskog psa u Jadranu, bio je Nijemac Rolf Schneider i to davne 1974. godine, u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Schneider je tada ostao bez dijela noge te je na plaži iskrvario. A 2008. godine zabilježen je napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod uvale Stončica na Visu. Morskog psa je tada vjerojatno privukla krv svježe ulovljenih riba koje je ovaj ronioc imao oko pojasa, te da nije bilo toga, najvjerojatnije nikad ne bi ni došlo do napada.  Morski pas mu je tada gotovo odgrizao nogu, a mladi ronioc ostao je doživotni invalid.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo pola stoljeća bez smrtno stradalih od napada morskog psa u Jadranu | | Morski HR
StravičnI slučajevi iz Egipta gdje je morski pas napao vije žene i izgrizao ih na smrt, šokirali su javnost. No statistički gledano, vjerojatnost napada morskog psa u svjetskim oceanima jest jedan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.