1 min. čitanja

Tune s 'Tune fever' dio znanstvenog projekta

Tune s 'Tune fever' dio znanstvenog projekta
Foto: PR

ROGOZNICA - Koliko su stare tune u jadranskom podmorju, kojega su spola i čime se hrane utvrdit će se istraživanjem ulovljenih tuna na upravo završenom natjecanju 'Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2022'. Tako je ova poznata sportsko-turistička  manifestacija lova na morske kapitalce, postala i  važan dio europskog znanstvenog projekta.

Ovo istraživanje provode stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a mr. sci. Josip Maleš pojašnjava cilj istraživanja:

- Hrvatska kao članica Europske Unije sudjeluje u projektu DCF (Data Collection Framework) u kojem se kroz znanstveno djelovanje prikupljaju podaci koji podupiru zajedničku ribarstvenu politiku EU. Stručnjaci Instituta za Oceanografiju i Ribarstvo uzimaju uzorke na natjecanjima u lovu na veliku ribu gdje se svaka ulovljena plavoperajna tuna mjeri, evidentira se težina, uzimaju se šipčice leđne peraje da bi se laboratorijskom analizom odredila starost, te prikupljaju utrobu kako bi se odredio spol i sadržaj želuca.- kaže mr. sci. Maleš.

Stručnjaci splitskog Instituta su svaku ulovljenu tunu izmjerili, uzeli uzorke gdje će u laboratoriju provesti istraživanje, a nakon dobivenih rezultata više ćemo znati o tunama srednjeg Jadrana.

Ojdana Koharević

PROČITAJTE JOŠ:

‘Fishing adventure’ pobjednici ’Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2022. | | Morski HR
Posada broda ‘Fishing adventure’ s kapetanom Marijom Živkovićem pobjednici su Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2022. Drugo mjesto osvojila je posada broda ‘Capo’ i kap
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.