2 min. čitanja

Tucaković: Požari u Grčkoj i Turskoj dobra su pouka svim zemljama na Mediteranu

Tucaković: Požari u Grčkoj i Turskoj dobra su pouka svim zemljama na Mediteranu
Foto: MORH/ F. Klen

Katastrofalni požari koji su devastirali dobar dio turske i grčke obale scenarij je od kakvog strahuju i hrvatski vatrogasci. Stoga apeliraju na sve građane da budu savjesni i da se pridržavaju pravila ponašanja u ljetnoj sezoni.

Bez dobre infrastrukture, vatrogasaca i cjelokupnog sustava zaštite od požara scenariji poput Grčke, Turske ili Kalifornije teško je izbjeći, kazao je za Dobro jutro Hrvatska glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjetio je na nedavni veliki požar kod Trogira, koji je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca stavljen je pod kontrolu, iako je njegov obim bio 24.3 kilometra.

– Hrvatska ima više od 150 tisuća članova u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, 76 javnih postrojbi i trebamo biti ponosni na naše vatrogasce. Velik dio novca se ulaže u samo vatrogastvo u Republici Hrvatskoj, što je jako bitno – istaknuo je Tucaković.

Dodao je da je u Hrvatskoj ove godine manje požara u odnosu na lani – do 31. srpnja dogodio se 2141 požar, a daleko manja je i sama opožarena površina. Prošle godine dogodila su se 3232 požara. Kad promatramo mjesec srpanj i toplinski udar koji se dogodio uočava se da je izbilo i više od sto požara na području priobalja u odnosu na prošlu godinu što dovoljno govori u isušenosti biljnog pokrova.

Foto: Boris Kačan

Naglašava da požari izbijaju gdje se čovjek najmanje nada, na nepristupačnim terenima gdje je vatrogascima vrlo nezgodno gasiti te požare. A i cijela ova godina bila je vrlo zahtjevna za vatrogasce s obzirom na brojne elementarne nepogode koje su pogodile Hrvatsku.

Ključna je suradnja svih institucija

U vatrogastvu se razvijaju razne sposobnosti poput reakcija koje se izvode na području gdje se dogode poplave, te na tehničkim intervencijama. Vatrogasci su stup sigurnosti u Hrvatskoj uz policiju i vojsku, a bez suradnje s drugim subjektima, kao što su Hrvatske šume, ta sigurnost bi bila daleko manja, poručuje Tucaković.

– Suradnja s HEP-om je također dobra. Kada se dogode požari na području gdje prolaze dalekovodi, treba isključiti struju i upravo ta reakcija je bitna da bude brza, da se ne bi dogodilo još veće zlo. Bitna je i suradnja s Državnim meteorološkim zavodom te s Ministarstvom obrane – naglasio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Još jednom poziva sve građane da za vrijeme ljeta, odnosno turističke sezone, budu oprezni te da vode brigu da do požara ne dođe. U slučaju pojave požara hitno treba nazvati 193 ili 112.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UPOZORENJE Zbog novog toplinskog vala velika opasnost od požara na jugu Hrvatske
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.