3 min. čitanja

"Trst je opet naš"

"Trst je opet naš"
Foto: Unsplash

KRK/RIJEKA - Ne iznenađuje nastojanje da u talijanskoj trgovini, po dvostruko manjoj cijeni od one krčke, kupite kutiju Bariline pašte. Možda je došlo vrijeme prestanka čuđenja turistima koji dolaze s punim bunkerima.

Još donedavna s podsmijehom i podozrenjem mnogi su jadranski domaćini ispod oka nerijetko znali pratiti 'iskrcaj' pristiglih im turista, onih koji su prigodom dolaska u bukirane apartmane iz bunkera svojih automobila, zajedno s koferima, putnim torbama, ispumpanim luftićima i ostalim plažnim rekvizitima uredno iskrcavali i na ljetovanje sa sobom donosili brda hrane, pića, higijenskih potrepština i svega ostalog za što su, pripremajući se za svoje ljetovanje iz snova, procijenili da bi im u narednih nekoliko dana moglo biti od koristi.

Nekad vrlo izražena 'šparinjoza', praksa koju je većina naših iznajmljivača uglavnom povezivala s posjetiteljima s istoka Europe, kako sada stvari stoje, mogla bi se vratiti, piše Novi List.

S obzirom na cijene kakvima iz dana u dan svjedočimo u domaćim trgovinama, ali i nastavak trenda njihova rasta, lako bi se iznova mogla vratiti i udomaćiti među posjetiteljima 'najljepšega mora na svijetu', posebice onih otočnih, ali i popularnijih obalnih destinacija u kojima su, čak i u onim predinflacijskim vremenima, cijene bivale kudikamo veće u odnosu na one u 'neturističkim' gradovima unutrašnjosti naše zemlje.

Uvođenje eura, u konačnici, skupoću naše svakodnevice stranim će posjetiteljima već ovog ljeta učiniti jasnijom, vidljivijom i usporedivijom s cjenovnom normalom u zemljama iz kojih sami dolaze.

Činjenica koju posljednjih dana potvrđuju i mnogi medijski izvještaji, kojima se pokazuje u kolikoj je mjeri velika većina živežnih namirnica u susjednim, kao i zemljama iz kojih nam dolazi najviše ljetnih posjetitelja, jeftinija i kupcima dostupnija mogla bi, ako ne već ovoga ljeta, onda u onim idućim sezonama kumovati povratku prethodno spomenute prakse dovoza hrane i pića. U konačnici, a zašto i ne bi oni kojima nije ispod časti ili pak tlaka nošenjem svoje hrane na more (čak i kada to znači njen transport preko pola Europe) uštedjeli pokoji euro?

Zašto bi gosti koje i naši trgovci tako nestrpljivo čekaju bili naivniji od svojih domaćina koji, pokazuju to sve češći izvještaji o gužvama u slovenskim i inim marketima iz susjedstva, i sami sad iznova počinju masovno odlaziti po 'provištu' u inozemstvo.

Na koncu, ništa iznenađujuće niti blesavo nema u nastojanju da u talijanskoj trgovini, po dvostruko manjoj cijeni od one krčke, kupite kutiju Bariline pašte. Ili da pak u bavarskome Lidlu, po točno duplo manjoj cijeni od one u njegovoj bodulskoj inačici, kupite limenku brendiranog njemačkog piva.

Čak i posjetitelji iz zemalja u kojima su prosječne plaće osjetno veće u odnosu na naše mogli bi se naći u situaciji da razmisle o mogućnosti izbjegavanja cjenovnog iživljavanja kojemu su u nas sad nedvojbeno izloženi.

I da se razumijemo, nije pohlepa trgovaca jedini niti isključivi razlog sad već sasvim očito pretjeranoj skupoći velike većine proizvoda koji nam se nude u domaćim trgovinama. Više doli u prevelikim trgovačkim apetitima, razloge drastičnih razlika u našim i cijenama u europskim trgovinama valjalo bi potražiti u krajnjoj neracionalnosti, neučinkovitosti i glomaznosti naše države, njenog 'hladnog pogona', odnosno aparata koji netko, nečim i nekako ipak treba nahraniti.

Pa negdje se, ako već ne ide drukčije, onda makar kroz poreze, prireze, doprinose, parafiskalna i sva druga davanja mora namaknuti novac koji sustavu treba. Kako bi ga on potom trošio na sebe i svoje neracionalnosti, uz ostalo i za svoj daljnji rast. A Brežice, Trst i Graz su nam ionako dovoljno blizu. Pa, zaključuju to valjda zaslužni za život kakav živimo, problema zapravo i nema.

Mladen Trinajstić

PROČITAJTE JOŠ:

Cijena parkiranja na riječkom parkiralištu “Korzo” narasla 80 posto u manje od godinu i pol dana!
Uvođenje eura donijelo je novo i značajno poskupljenje pa je u manje od godinu i pol cijena parkiranja ukupno narasla za čak 80 posto. Trenutna cijena iznosi 2,40 eura po satu ili 18,08 kuna. Parkiralište kapaciteta 95 parkirnih mjesta koje je većini Riječana poznato kao “Beretićevo”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.