2 min. čitanja

Tribunjski školarci napravili dvije tisuće biokugli za oporavak bioraznolikosti podmorja

Tribunjski školarci napravili dvije tisuće biokugli za oporavak bioraznolikosti podmorja
Foto: HRT / Screenshot

TRIBUNJ - Tribunjski školarci znaju da treba čuvati more i morski okoliš - zasukali su stoga rukave i napravili gotovo dvije tisuće biokugli. Za njih kažu da su čuvarice mora jer hraneći se otpadnim tvarima u okolišu, pridonose obnovi bioraznolikosti podmorja. Na taj način čisti se podmorje duž cijele obale. 

Vraćaju život u podmorje. "Jedu" štetne tvari i čiste nezdravi, onečišćeni okoliš.  Jedna biokugla "pokriva" jedan četvorni metar plavetnila. "Izgrudat" će se tribunjsko, kada se osuše.

- Postupnim rastapanjem bio-kugla efektivni mikroorganizmi EM-1 pročišćuju morsko dno i stvarajući kisik. To je prirodna mikrobiologija čija je uloga održavanje prirodne ravnoteže - kaže za HRT Matea Lovrić, upraviteljica ribarske zadruge u Tribunju.

Japanski je to patent, star 50 godina. Bioformulu za zdravi ekosustav danas primjenjuje više od 140 zemalja. Uz Hrvatsku!

- Ove kugle se rade od gline koje u sebi sadrže mikroorganizme i bokashi, to je ovaj prah, rekla je Sara iz Tribunja.

Koktel efektivnih mikroorganizama EM-1 neškodljiv je za slani svijet. Dokazi su diljem planeta!

- One mogu jako dobro očistit more tako što će ovi dobri mikroorganizmi pojesti sve loše, štetne bakterije u moru, objašnjava Enej iz Tribunja.

Poboljšava se tako kakvoća mora. Potiče razvoj flore i faune. A za zelenu akciju Tribunj je u niskom startu. Uvijek! Jer za more i od mora živi. Štiteći more, štitimo i njegove stanovnike i sebe. No zaludu je nekima govoriti.

- Moj tata je ribar. Puno smeća izvadi u moru kada lovi ribe, kaže Marijeta iz Tribunja. Lijepi plavi Jadran služi i dalje kao kanta za smeće. NEMOJMO više! - apeliraju ekolozi.

- Akcije čišćenja se organiziraju svake godine po nekoliko puta i iako su česte, smeća je u moru tako reći sve više i više, zaključio je Nikola Perkov-Stipičin, iz TZ općine Tribunj.

Morski deponij čuvari dubina najprije će očistiti. Tek će onda biokuglama zasuti tribunjsku valu. Za budućnost podmorja! 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.