1 min. čitanja

Trećina Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora, među njima i Hrvatska

Trećina Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora, među njima i Hrvatska
Foto: Pixabay

Sezona je godišnjih odmora, ljetovališta na Jadranu su manje više puna, no uglavnom stranih turista. Domaći ljudi teško si mogu priuštiti tjedan dana ljetovanja na Jadranu, osim ukoliko nemaju vlastitu nekretninu ili besplatan smještaj. Cijene na hrvatskoj obali odavno su previsoke za hrvatski standard, a pokazuje to i istraživanje Europske konfederacije sindikata.

Istraživanje je pokazalo da si oko 28 posto Europljana ne može priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto iza Grčke i Rumunjske, piše Poslovni dnevnik.

Foto: Boris Kačan

Iza Hrvatske slijede Cipar i Slovačka. Kad je riječ o dopustima i putovanjima, nejednakosti su u posljednjih 10 godina drastično porasle u 16 zemalja članica. Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od medijalne plaće i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumunjskoj.

Sindikalna konfederacija zalaže se za uvođenje “praga dostojanstva” koji će jamčiti da minimalne plaće ne smiju biti manje od 60 posto medijalne plaće, odnosno manje od 50 posto prosječne plaće u bilo kojoj zemlji članici. EU parlament bi o tome trebao raspravljati nakon ljetne stanke.

Prema podacima sindikata, trenutačno je u 17 zemalja članica EU-a minimalna zakonom zajamčena plaća niža od 60 posto nacionalne medijalne plaće.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.