2 min. čitanja

Trebamo li tijekom grmljavine isključiti elektronske uređaje?

Trebamo li tijekom grmljavine isključiti elektronske uređaje?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Uvriježeno je mišljenje i često čujemo da je opasno da naši elektronoski uređaji u kući budu uključeni tijekom grmljavinskog nevremena. Je li ovo mit ili pak istina? Naime, prema stručnjacima, zaista bismo se trebali pridržavati ovog savjeta, a u tekstu ćemo otkriti i zašto.

Iako zapravo nije neophodno da isključite baš sve elektronske uređaje u svom domu i sjedite mirno u mraku dok oluja prođe, postoje neke mjere koje možete poduzeti kako munje ne bi nanijele ozbiljniju štetu vama, ili pak uređajima koje posjedujete.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nemojte prati posuđe i rublje i ne kupajte se kad vani grmi, kažu stručnjaci

Grmljavina i munje su zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Naime, metalne cijevi koje prenose vodu do različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se suzdržite od pranja suđa ili veša, ali čak i tuširanja tijekom grmljavine.

Ako ne morate, ne koristite fiksni telefon

Grmljavina, prema stručnjacima, i nije vrijeme za ćaskanje telefonom. Ako bi munja na primjer udarila u telefonski stup, to bi moglo izazvati električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, sigurni su za korištenje za vrijeme munja i grmljavina.

Srtručnjaci preporučuju isključit iz struje sve elektronske uređaje

Struja naravno putuje električnim žicama, kablovima i utikačima, zbog čega je potrebno isključiti elektronske uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali uređaje od kratkog spoja ako bi kojim slučajem udario grom u blizini vašeg doma i izazvao preopterećenje napona. Laptopi, tableti i elektronski čitači su sigurni za uporabu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjače, piše City Magazine.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIRODNI FENOMENI Što su munje, grmljavina ili grom iz vedra neba? | | Morski HR
Ljeto je godišnje doba kada su nad našim područjima grmljavinske nestabilnosti relativno česte, osobito kada ljeto obilježavaju česti prodori vlažnog zraka, kao što je to slučaj u dosadašnjem tijeku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.