2 min. čitanja

TRAŽE NEOVISNOST Veliki prosvjedi na francuskom pacifičkom otočju!

TRAŽE NEOVISNOST Veliki prosvjedi na francuskom pacifičkom otočju!
Foto: Screenshot/X

Radi se Novoj Kaledoniji koja je dio Melanezije, a prosvjedi i nasilje dogodili su se uoči rasprave jutros u francuskom parlamentu o promjenama ustava.

Predložene izmjene omogućile bi većem broju francuskih stanovnika da glasaju na izborima u Novoj Kaledoniji, za koje se pristaše neovisnosti boje da će negativno utjecati na glasove autohtonih Kanaka.

Ta se ideja očito nije svidjela autohtonom stanovništvu pa je u stilu kakvog se ne bi posramili ni izvorni Francuzi došlo do prosvjeda i sukoba sa snagama sigurnosti, osobito u predgrađima glavnog grada Noumée.

Od jučer je u plamenu nekoliko trgovina i automobila. Očevici su na društvenim mrežama izvještavali o pljačkama i uhićenjima. Škole i javne službe u toj otočnoj državi trenutačno nisu otvorene i takve će ostati barem nekoliko dana. Međunarodna zračna luka u Noumei zatvorena je, a svi komercijalni letovi otkazani.

Francuski visoki povjerenik Louis Le Franc objavio je da je nekoliko policajaca ozlijeđeno te da je od Pariza zatražio pojačanje za održavanje reda i zakona. To "nekoliko" prema pisanju News24 ispada 30 ozlijeđenih policajaca i najmanje 36 uhićenih prosvjednika.

Traže neovisnost

Nova Kaledonija je Parizu važna kao strateška vojna baza i zbog tamošnjih nalazišta nikla. Stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske na tri referenduma 2018., 2020. i 2021. godine. No, pokret za neovisnost bojkotirao je posljednje glasovanje i najavio da neće prihvatiti rezultat.

No, taj se dio suviše ne sviđa francuskom predsjedniku Macronu jer Nova Kaledonija predstavlja strateški bitno područje za "maticu zemlju".

Prosvjedi su usmjereni protiv plana da se pravo glasa dade za oko 25.000 birača francuskog podrijetla koji u Novoj Kaledoniji žive neprekidno više od 10 godina. Do sada su glasovi svih stanovnika koji nisu živjeli u Novoj Kaledoniji prije 1998. bili "zamrznuti".

Inače, na ovom području živi oko 270 tisuća ljudi, a Pariz se nada da će pronaći nekakvu vrstu novog sporazuma.

Predsjednik Nove Kaledonije Louis Mapou izabran je 2021. kao prvi vođa autohtonih Kanaka koji se zalaže za neovisnost. Izbori za skupštine i kongres Nove Kaledonije koji su trebali biti održani u svibnju odgođeni su do kraja godine.

Nova Kaledonija je jedan od pet otočnih teritorija u Indo-Pacifiku koji drži Francuska i za Francuze znači određeni utjecaj na Pacifiku od kojeg će teško odustati.

Osim toga ovo je područje bogato niklom s populacijom od spomenutih 270.000, a demografska podjela izgleda tako da ovdje ima 41 posto Melanežana i 24 posto stanovnika europskog porijekla, uglavnom Francuza.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.