1 min. čitanja

POMORSKA TRAGEDIJA Pomorski pilot poginuo u padu s peljarskih ljestvi

POMORSKA TRAGEDIJA Pomorski pilot poginuo u padu s peljarskih ljestvi
Foto: gCaptain

Pomorski pilot poginuo je u nedjelju dok se ukrcavao na trgovački brod na ušću Humber u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestilo je Udruženju pomorskih peljara Ujedinjenog Kraljevstva.

Nesreća se dogodila 8. siječnja, a pilot je pao s peljarskih ljestvi dok je prelazio s brodice na veliko plovilo, stoji u izvješću. Za nesretnim peljarom u more je skočio njegov kolega, koji ga je potom hitno odveo na obalu. Peljar je prevezen u obližnju bolnicu, no nažalost nije preživio, prenosi The Maritime Executive.

UK MPA je potvrdio da je riječ o britanskom pomorskom pilotu s više od dva desetljeća iskustva, prenosi gCaptain.

“[Naš kolega] bio je poznat po svojoj strasti prema pomorstvu i predanosti poslu. Uskoro je trebao otići u mirovinu nakon mnogo godina rada u pomorskoj industriji, od kojih je posljednja dva desetljeća radio kao peljar. Iskrena sućut obitelji, prijateljima i kolegama”, stoji u priopćenju britanskog MPA.

Ogranak za istraživanje pomorskih nesreća (MAIB) istražuje incident, prenosi Pomorac.hr.

“Tim MAIB inspektora i tehničkog osoblja provodi istragu kako bismo razumjeli okolnosti koje su dovele do ove tragične nesreće. Svrha istrage je poboljšati sigurnost i spriječiti slične nesreće ubuduće”, stoji u priopćenju.

Ova tragedija naglašava rizik s kojim se svakodnevno suočavaju pomorski peljari, kažu iz UK MPA.

“Oni su odgovorni za sigurnu plovidbu brodova u lukama, a često u opasnim uvjetima prelaze s jednog plovila na drugo samo uz pomoć ljestava od užeta. To je uvijek riskantno”, stoji u izvješću. “Pozivamo pomorsku industriju i regulatorna tijela da daju prioritet sigurnosti i obuci oko transfera peljara i posade, te da ulažu u sigurne i pouzdane tehnologije i procedure.”

Penjanje s peljarske brodice uz bok broda u pokretu predstavlja rizik, a nesreće s peljarskim ljestvama nažalost nisu neuobičajene, unatoč SOLAS-u i drugim sigurnosnim regulacijama. Mnogi pomorski peljari izvještavaju da se ta pravila ne poštuju uvijek.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.