2 min. čitanja

Tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru počele lodama

Tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru počele lodama
Foto: Unsplash

SVIJET - U petak su na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem stijega na bazilici, počele Tripundanske svečanosti.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru, ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Početak Tripundanske svečanosti tradicionalno se obilježava izgovaranjem loda, što je ove godine izvanredno učinio svećenik biskupije don Ante Dragobratović. Svečanosti u Kotoru prisustvovao je predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović u prisustvu više ministara.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja podsjetio je prilikom otvaranja svečanosti na tradicionalne vrijednosti "vjere i časti", što je i geslo koje nosi grb Bokeljske mornarice, istaknuvši važnost dugogodišnje tradicije koja se njegouje na tim prostorima.

- Budimo ponosni čuvari tradicije koja je nikla iz katoličke liturgije i pobožnosti u čast sv. Tripunu. Veselo plešimo njegovo kolo i još veselije živimo kršćansku poruku i sadržaje na koje nas podsjeća Tripunovo kolo - poručio je kotorski biskup.

Na sam Tripundan, 3. veljače, bit će organizirano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, s tradicionalnim Tripundanskim kolom koje ispred bazilike pleše Bokeljska mornarica, bit će organizirana u nedjelju 5. veljače.

Svečanu pontifikalnu misu predvodit će mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise će uslijediti procesija gradskim ulicama, prenosi Glas Istre.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Srednjovjekovne crkve južnog Jadrana u očima fotografa | | Morski HR
Pitoreskni mediteranski prizori srednjovjekovnih crkava okruženih maslinicima, visokim planinama i morskim plavetnilom tema su izložbe fotografija koja se otvara danas na Hrvatskom katoličkom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.