1 min. čitanja

Srednjovjekovne crkve južnog Jadrana u očima fotografa

Srednjovjekovne crkve južnog Jadrana u očima fotografa
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pitoreskni mediteranski prizori srednjovjekovnih crkava okruženih maslinicima, visokim planinama i morskim plavetnilom tema su izložbe fotografija koja se otvara danas na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Izložba fotografija Dražena Zetića pod naslovom „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ predstavlja katoličke crkve u Boki kotorskoj i na Crnogorskom primorju. Svima onima koji imalo poznaju povijest toga kraja pred očima se pojave srednjovjekovne crkve podignute ne samo u biskupskim središtima, gradovima Baru, Budvi i Kotoru nego i u njihovoj neposrednoj okolici, u selima ili u pitomom krajoliku, u maslinicima i na proplancima odakle seže pogled prema morskom plavetnilu i visokim planinama spletenim u neposrednom zaleđu, stoji u opisu izložbe.

Autor je svojim fotografskim bilješkama htio sačuvati tragove kulture Hrvata katolika na jadranskom jugu pa njegovi radovi ne pokazuju samo sačuvane i održavane crkve u urbanim sredinama već i brojna ruševna zdanja od kojih su ostali zidovi, arheološki ostaci, ulomci pleterne skulpture ili tragovi zidnoga slikarstva iz različitih povijesnih epoha.

Na Zetićevim fotografijama nalaze se i monumentalne barokne građevine koje su dale osnovni pečat pomorskim mjestima u Boki kotorskoj, u Kotoru, Perastu, Prčanju i Dobroti.

Dražen Zetić široj javnosti predstavlja se u Boki kotorskoj 2011. godine svojom prvom izložbom fotografija pod naslovom Verige. Od tada do danas održao je na desetke izložbi koje su motivima uvijek bile vezane uz specifičnu temu, poput primjerice Dana planeta Zemlje.

Izložba fotografija „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ otvara se danas u 17 sati, a možete je pogledati do 8. svibnja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.