2 min. čitanja

Tradicija i okusi Umaga - Prijavite se na feštu od savora, "S okusom mora – Sapore di mare"

Tradicija i okusi Umaga - Prijavite se na feštu od savora, "S okusom mora – Sapore di mare"
Foto: Muzej grada Umaga

UMAG - EU projekt „S okusom mora – Sapore di mare“, čiji je nositelj Muzej grada Umaga, prvi put je predstavljen široj javnosti prošle godine. Projekt „S okusom mora - Sapore di mare“ ima za cilj podignuti razinu svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama putem educiranja šire javnosti.

Educiranje šire javnosti u sklopu ovoga projekta sastoji se od educiranja o vrstama riba i drugih morskih organizama, o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama, o ribarskim tradicionalnim vještinama i znanjima te o tradicionalnim kulinarskim praksama, karakterističnim za FLAG područje (Lokalna akcijska skupina u ribarstvu).

Nakon provedene ankete među građanima Umaga, 2022. godine, upravo su se nepoznavanje recepata, tehnika čišćenja, pripremanja i obrade ribe pokazali kao problemi koji odvlače građane od veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama.

Ovaj projekt stoga želi doprinijeti rješenju tog problema, ali i obogatiti turističku ponudu kroz nove sadržaje.

Projekt tako aktivno uključuje ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoj rad i vještine. Na taj način putem projekta se stvara međusektorska suradnja i sinergija između javnog i privatnog sektora, kao i građana.

- Tvoji gosti uvijek hvale savor koji napraviš? Prijavi se! Misliš da imaš top tajni sastojak za savor? Prijavi se! Kombinacija tvojih sastojaka za savor je za prste polizati? Prijavi se - pozivaju ove godine sve zainteresirane iz Muzeja grada Umaga.

Foto: Muzej grada Umaga

Natjecanje u savoru će se održati 16.6.2023., a prijave se primaju do 11.6. na:

umagmuzej@gmail.com

z.talijana.umag@pu.t-com.hr

- Srdele i luk mi dijelimo, a savor se priprema kući i donosi na dan natjecanja - podjećaju iz Muzeja.

Natjecanje i manifestacija su dio projekta S okusom mora-Sapore di mare koji je financiran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.