3 min. čitanja

Topovi koji su branili Sukošan, Zadar i Šibenik te spasili Otočki bataljun, sada su u službi oslobađanja ukrajinskog Donjecka

Topovi koji su branili Sukošan, Zadar i Šibenik te spasili Otočki bataljun, sada su u službi oslobađanja ukrajinskog Donjecka
Foto: Twitter

Nedavno isporučeni hrvatski topovi M-46 kalibra 130 mm već se koriste na prvoj liniji bojišnice, a doznajemo da se radi upravo o topovima koji su branili Sukošan, Zadar i Šibenik, a bili su važan faktor u oslobodilačkoj operaciji Maslenica.

- Ukrajinska vojska već ih koristi na prvim linijama bojišnice u oblasti Donjeck Uz topove M-46 ukrajinska vojska dobila je značajnu količinu streljiva- na ovim fotografijama možemo vidjeti projektile HE hrvatske proizvodnje OD-482M - objavljeno je na Twitter stranici Ukraine Weapons Tracker.

- Ti su topovi bili i kod nas u Zadru. Točnije u Sukošanu – kazuje za Morski HR novinar Zadarskog tjednika Siniša Klarica, koji je i sam sudjelovao u Domovinskom ratu i to u 112. brigadi ZNG-a 159. brigadi Hrvatske vojske.

- Ja sam ih vidio kad sam u 159. brigadi išao na intervenciju u Debeljak. Bili su odmah pored groblja u Sukošanu. U to vrijeme smo topove dobro maskirali, pa nisam siguran i koliko ih je tamo bilo.

Siniša Klarica - Foto: Željko Karavida

Topovi koji su obranili Šibenik i bili ključni u akciji Maslenica

Ti su topovi obranili Šibenik. Oni su, a ne topovi s Žirja, pucali po šibenskom mostu. Pucali su iz okolice Rogoznice. Ako pogledaš Žirje i vidiš topove na njemu, znaš da se ne mogu dobaciti do mosta. Na Žirju su ti bili topovi, ratna reparacija Italije s bojnog broda Vittorio Veneto, tako da su upravo ovi M-46 bili ključni za obranu u to vrijeme – kazuje nam.  

- Mislim da je upravo tih 4 topa 130 mm koji su pucali na Šibenski most, kasnije došlo do Sukošana. U Maslenici je njima zapovjedao Bruno Milin, vijećnik u Gradskom vijeću Zadra. U Maselnici su bili stacionirani u Slivnici. Ti su topovi pomogli izvlačenju Otočkog bataljuna iz poluokruženja u Pridragi - kazuje Klarica i podsjeća na tekst kojeg je prije 10 godina pisao u Zadarskom listu o akciji Maslenica, gdje mu je Milin bio sugovornik.  

Foto: Twitter

- Za Milina jedan od najtežih trenutaka dogodio se kada je usred protunapada četničkih snaga, dobio zapovijed da djeluje po hrvatskim snagama koje su bile pregažene. U jednom trenutku dobio je zapovijed od Milana Mihića da djeluje po ciljevima u zaseoku Pridrage Denonama. Vidjevši na karti koordinate, Milin je odmah shvatio da se radi o položajima Otočkog bataljuna. Tražio je potvrdu od nadređenih jer nije mogao vjerovati, ali mu je zapovjednik jednostavno, bez obrazloženja, rekao da nastavi paljbu. Kasnije se ustvrdilo da je ta topnička potpora spasila Otočki bataljun od potpunog razbijanja i uništenja, jer su položaje u Denonama već zauzeli četnici - pojašnjava.

Foto: Twitter

- Ukupno je na popisu bilo 83 topova, a u aktivnom sastavu je 36 topova. Čak 47 su proglašeni višak. Topove su proizvodili SSSR i Rumunjska, a znamo da je veliki dio namjenske proizvodnje bio baš u Ukrajini - zaključuje Klarica.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Rusi u strahu od napada premjestili podmornice s Krima
Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo dnevno izvješće njihovih obavještajaca o stanju u Ukrajini. Danas su se dotakli ruske crnomorske flote. “Zapovjedništvo ruske Crnomorske flote gotovo je sigurno premjestilo svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.