Prezrele mandarine završile su na tlu jer ih nemaju gdje prodati što je najgori scenarij za poljoprivrednike iz doline Neretve.
- Situacija je doslovce nepodnošljiva, više nije isplativo raditi mandarine i proizvoditi jer je njezina cijena na rubu egzistencije. Čovjek koji proizvede 200 tona ne može s time proći sezonu, živjeti i kasnije u daljnju proizvodnju - žali se proizvođač mandarina Ante Sršen za Danas.hr.
Otkupne cijene niže su nego lani. Da nisu zadovoljni ne kriju ni otkupljivači. Rezultat su skladišta u Opuzenu pretrpana mandarinama.
- Imamo 20 do 25 posto otpada, kompostane su stale, nova mjesta za zbrinjavanje nisu napravljena i mi otkupljivači smo u problemu. To znači kolaps. Morat ćemo zaustavljati otkupe, a još je na granama tisuće mandarina - ističe vlasnik otkupnog centra u Opuzenu Gradimir Šešelj.
U jeku berbe kompostana u Metkoviću je zatvorena i puna trulog voća.
- Mandarina je zaprimljena od cirka tri tisuće tona, upravo onoliko koliko je bilo s jedinicama lokalne uprave i otkupljivačima dogovoreno da će kompostana zaprimiti - govori tehnički direktor tvrtke za obavljanje komunalnih djelatnosti iz Metkovića Nikola Veraja.
Hoće li se i kada ponovno moći dovoziti otpad još nije poznato. No, otkupljivači traže da se kompostana osposobi. Tvrde da će u suprotnom 40 posto mandarina ostati neotkupljeno.
- Molim sve nadležne inspekcije, službe, gradonačelnike, pa i predsjednika Vlade da odmah stupe u kontakt s gradonačelnicima i da u roku 24 sata osposobe odlagališta za smeće. Inače ćemo robu iskrcati na magistralu - upozorio je Šešelj.
Problem stvaraju i voćne muhe. Uništavaju nasade, zbog kojih plodovi, umjesto u hladnjačama, završavaju na kompostani.
Sršen se nadovezuje: "Većina nas će prekinuti s proizvodnjom. Jedina korist od mandarine u budućnosti, ako budemo imali što peć za ogrijev, roštilj, što se tiče proizvodnje kao biljke koja bi nas trebala hraniti - to je potpuno neodrživo".
Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je problem u neorganiziranosti proizvođača kojima otkupljivači diktiraju cijene.
"Čime su proizvođači nezadovoljni jer imaju veće troškove berbe, a niže prihode od otkupa. Nužno je da se poljoprivrednici prilagode. Jedna je udruživanje u proizvođačke organizacije", dodaju iz Ministarstva.
Ipak, snašli su se oni koji mandarine ne plasiraju kao voće već u obliku džema ili soka. U ovoj tvornici u Opuzenu u sezoni se preradi 200 tona svježe mandarine i proizvede 70 tisuća litara soka.
- Treba od mandarine napraviti brend i prodavati ga po cijeloj Europi jer naša mandarina ima tržište po cijeloj Europi po svojim okusom, oblikom i bojom. Vjerujemo u kvalitetu Neretvanske mandarine i moramo se zapitati što možemo napraviti za - buduće razdoblje - zaključuje vlasnik tvrtke za proizvodnju prirodnih sokova iz doline Neretve Josip Tutavac.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev